ELLY HAKKINDA (About Elly)

Elly Hakkında ORİJİNAL ADI: Darbareye Elly, Farsça yazılışı: درباره الی‎ (2009)

 

Çok sevdiğim modern İran sineması öncülerinden Kiarostami, Makhmalbaf, Ghobadi, Majidi gibi yönetmenlerine olduğu kadar hayranlık duymasam da, Asghar Farhadi (اصغر فرهادی) filmleri kesinlikle izlenmeye değer. Farhadi 2012 Akademi Ödüllerinde “Bir Ayrılık – A Separation” filmi ile En İyi Yabancı Film Ödülünü kazanarak bir ilke ve bir istisnaya imza attı: İlk kez bir İran filmi Oscar aldı; pek nadiren Oscar ödülü verilen, az sayıdaki kaliteli sanat filmlerinden biri oldu. Elly Hakkında filminin ilk yarısı biraz durağan gelebilir, biraz sabredin, ikinci yarısı sürükleyici, gizemli, merak uyandırıcı, sorgulayıcı. Bildiklerini gizlemek, yalan söylemek kadar ahlaksız bir davranış mıdır?

 

elly hakkinda
Darbareye Elly. Elly Hakkında. About Elly, Iran sineması.

 

Elly Hakkında Filminin Konusu

Darbareye Elly, yaz tatili için İran’ın kuzeyine, uzun süredir terk edilmiş durumdaki yazlık evlerine giden üç İranlı ailenin öyküsünü anlatıyor. Filmin merkezinde bu yazlık ev ve bu evde yaşanan olaylar var. Bu üç  dost ailenin yazlık eve gidiş sebebi aslında aile fertlerinden olan Sepideh‘in (Golshifteh Farahani) yakın geçmişte Almanya‘dan dönmüş olan Ahmad‘a (Shahab Hosseini) kızının öğretmeni Elly‘yi (Taraneh Alidoosti) tanıştırmak istemesidir. Almanya’daki mutsuz evliliğinden henüz kurtulmuş olan Ahmad, İranlı bir kadınla evlenmek istemektedir. İlk görüşte Ahmad ve Elly birbirlerinden hoşlanırlar. Bu durum evdeki üç aileyi sevindirir. Fakat her şey Elly’nin aniden ortadan kayboluşuyla bambaşka bir yola girer. Mutlu ve normal ilerleyen film, bir anda heyecan kazanır ve tepetaklak olur. İlerleyen dakikalar boyunca Elly’nin kayboluşunun ardından ortaya çıkacak kimi sırlar, filmdeki bazı karakterlerin hayatını değiştirecektir.

 

elly hakkinda iran sineması
About Elly, Asghar Farhadi. Iran sineması.

 

Film, Elly’nin garip sayılabilecek kayboluşunun ardından bambaşka bir alana sürükleniyor. Ortada kaybolan bir kız var ve bu kızın nasıl kaybolduğunu kimse bilmiyor. Bir anda yok oluyor. Arkasında, onu ailesinden alıp kuzeye götürmenin sorumluluğunu taşıyan üç aile bırakarak.. Yalanla ilgili ahlaki sorgulamalara sürükleyen bu İran filmini tavsiye ediyorum.
elly hakkında iran filmleri
Elly Hakkında filminde güzel deniz manzaraları var. İran filmleri.
Darbareye Elly filminden parça izleyin (İngilizce altyazılı, net görüntü):

 

 

 

Elly Hakkında filminin tanıtımını izleyebilirsiniz. (Türkçe altyazılı, orta kalite):

 

 

Geride kalanlar endişe ve telaş içindeler. “Nasıl kayboldu?”, “nereye gitti?”, “öldü mü?” gibi soruların yanında, bir de “ailesine ne diyeceğiz?” sorusu yanıt arıyor. Kaybolan kızın arkasından sorulan sorular, adeta filmin sonu için belirleyici oluyor. Sorulan sorular gittikçe derinleşiyor ve bu kez aile içi gerilimler ve sırlar ortaya dökülmeye başlıyor. Paniğe kapılınca aile fertleri birbirlerine sırtlarını dönmeye ve yargılarını ortaya koymaya başlıyorlar. Bir kayboluşun ardından ortaya dökülen ön yargılar, aile içi tüm sırları ortaya dökmeye yetiyor.

 

Darbareye Elly filminin yönetmeni Farhadi‘nin büyük yanı işte bu noktada ortaya çıkıyor. Yönetmen bir kayboluşu sahneye koyuyor fakat incelediği kesinlikle yüzeydeki konudan ibaret değil. Bir kızın kayboluşu üzerinden İran toplumunu analiz ediyor, sosyal ilişkileri sorguluyor. Filmlerinde İran toplumundan gerçekçi portreler çizen Farhadi, Elly Hakkında da müziği neredeyse hiç kullanmayarak hep doğal ortam sesi tercih ederek sahiciliğini arttırıyor.Film çok basit bir konudan yola çıkarak İran’da kadının yeri, aile içi ilişkiler üzerine bir değerlendirme niteliği de taşıyor. İkili ilişkilerde günümüzdeki modern insanın zihin karışıklıklarına göndermeler yapan film, evlilik öncesi durumu da ele alıyor. Başarılı bir İran sineması eseri.

 

darbareye elly elly hakkinda
Sepideh’in yüzündeki endişe. Elly Hakkında. Darbareye Elly. İran filmleri.

Elly Hakkında Filmini İzleyin, Türkçe Altyazılı

 


 

Yönetmen: Asghar Farhadi, اصغر فرهادی

Oyuncular:

Golshifteh Farahani
Shahab Hosseini
Taraneh Alidoosti
Merila Zare’i
Mani Haghighi

Ödüller:

Brisbane International Film Festival 2009, ‘Netpac Award’

Asia-Pacific Film Festival 2009, ‘En iyi senaryo’

Berlin Film Festivali 2009 – Altın Ayı, ‘En iyi yönetmen’

 

Diğer film yazılarım.

 

Dünya seyahatlerim.

15 YORUMLAR

  1. Elly Hakkında; yazdığınız üzere mutlaka izlenmesi gereken çok başarılı bir film, bir klasik. Siz de çok başarılı anlatmışsınız, daha iyi nasıl bahsedilirdi bilmiyorum, zannediyorum ben bu kadar hakkını veremezdim.
    Latin Amerika Sineması, Bağımsız Avrupa Sineması, Yunan Sineması, Hint Sineması, Rus Sineması ve Japon Sineması kadar ben de pek severim İran Sinemasını. Majid Majidi’ye olan hayranlığım da en az sizinki kadar büyük. Serçelerin Şarkısı, Cennetin Rengi ve Baran bence mükemmel filmler.

    • Sinema yazılarıma ilginize çok teşekkür ederim, amatörce izlenimlerimi yazdım. Cennetin Rengi harika, diğerleri de etkileyici. Abbas Kiarostami’nin Kirazın Tadı’nı izlediniz mi? (Belki Kiyarüstemi dememiz daha doğu olur, bilemiyorum).

  2. Sizin kadar olmasam da iyi filmden anlayan iyi bir film izleyicisi olduğumu düşünüyorum. Bu konu açıldığında aklıma gelen birkaç isimden biri siz oluyorsunuz. Sinema yazılarınıza yönelik özel ilgim bundan kaynaklanıyor. Kirazın Tadı’nı izlemedim ama not ettim, en yakın zamanda izlemek istiyorum. (Ben Kiyarüstemi diyorum. 🙂 ) Siz Saman Salur’un Cenaze İçin Birkaç Kilo Hurma filmini izlediniz mi?

  3. Bir Amerikan filmi izlediğimizde filmdeki aktör “hey dostum senin sorunun ne biliyor musun” dediğinde biz, asla onun gibi konuşmayacağımızı görebiliyoruz. Ancak bir İran filmi izlediğimizde her neredeysek kendimizi bir anda o filmin içinde bulabiliyoruz. Çünkü İran sinemasındaki karakterler, tıpkı bizim gibiler. Öyle değil mi?

  4. Çok teşekkür ederim. Gerçekten öyle. Benzer yönlerimiz epey var ve filmlerinden de açıkça anlaşılıyor. Önce Brad Pitt’in bir filmini izledim, sonrasında da bir İran filmini. Amerikan filmindekiler, ne kadar onların davrandığı şekilde davranmayacağımız tipler ise İran filmlerindekiler de bir o kadar bizdenler.
    Kirazın Tadı’nı da izledim ve bu realist filmi beğendim. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim.

  5. merhaba alper bey. iranliyim ve bursada 2009-2013 arasinda yasiyordum. tekrar nisan ayinda 1-2 haftalik icin turkiyeye gelecem. butun yazilariniz okudum. tipki cogu kisi gibi, kuzey kore yaziniz 2-3 defa okudum. hala doymadim! diger yazilariniz de cok iyiydi. keske darbe olmasaydida, gronland yazinizida bitirmis olabilseydiniz. basarilarinizin devamini dilerim.

    • Merhaba Morteza Bey. Bir İranlıdan yorum almak ne güzel, sevindim. Blog gezi ve sinema yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Geçen ay Norveç İzlanda Grönland’a gittim. Bugünlerde yazacağım, şimdilik Oslo’yu yazdım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz