Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk Rusya’nın uçsuz bucaksız Sibirya bölgesindeki Yakutistan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti. Çok geniş bir coğrafyadaki tek kent olan, tüm kaynaklara göre dünyanın en soğuk şehri Yakutsk, turistik bir yer olmasa da bu özelliğiyle dikkat çekici ve sıra dışı. Ben de dünyanın en soğuk ülkesi neresidir, Sibirya’da yaşam nasıldır diye merakımı yenemeyip biletimi aldım. Az gidilen yerlere gitmek bana heyecan veriyor.

dünyanın en soğuk şehri
Dünyanın en soğuk kenti

Yakutsk’a Nasıl Gidilir?

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk için en mantıklı seçenek Rus Havayolları Aeroflot ile Moskova aktarmalı uçuş. İstanbul’dan Moskova’ya Aeroflot veya THY ile gidip bu şehirden Yakutistan Havayolları (Yakutia Airlines, JSC Air Company Yakutia) veya Transaero Airlines ile gitmek de mümkün. Polar Airlines ise sadece Yakutistan içi seferler yapıyor. Ben biletimi Aeroflot’tan 515 Avroya aldım, yaklaşık 1.500TL. Mesafeye göre uygun bir fiyat. 600 Lirası tek kredi kartımda uzun süredir biriken mil puanımla, 900 Lirası ise avans mil ile oldu. 1 yıl sonra en fazla 400 Liralık puan birikse, bilet bana 500 Liraya mal olacak. Rusya vize istemiyor bu arada.

rusya haritasi
Sibirya haritası

İstanbul-Moskova-Yakutsk uçuşları, benim gibi aktarmada kısa beklemeli bir uçuş bulursanız toplam 14 saat sürüyor. Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk’ta toprak 25 metre derine kadar buz tutmuş durumdadır. Size uçağın penceresinden buz pistte iniş ve kalkış videoları çekmeyi düşünmüştüm ama pencerenin hali bu. Bu arada kente tren yok, bozuk karayoluyla ise kış mevsiminde gitmek hiç akıl karı değil.

yakutsk uçak
Yakutsk uçağının penceresi

Yakutsk’ta havada genelde buz sisi (ice fog) olur. Seyahat kaynaklarında “Rus pilotlar Yakutsk’a inip kalkmakta pek cesur olsalar da bazen koşullar öyle kötü olur ki Rus pilotlar bile inmeyi deneyemez, en yakın kent Magadan’a inip bilgi, yemek, otel sağlamadan günlerce bırakırlar” yazıyor. Ben de “eh öyle olursa minibüse atlar Yakutsk’a giderim” diye düşündüm, sıkıntı yapmadım. Ne minibüsü? Dönüşte merak edip baktım, Magadan-Yakutsk arası 1985 kilometre ve arabayla 27 saatmiş! Rusya yolları buzdan ayrıca. Yakutsk havaalanındaki manzaraya bakınız.

yakutsk'a nasıl gidilir
Yakutsk Havaalanı

Yakutsk Havaalına’na sorunsuz indik, herkes çok soğuk hava nedeniyle hemen çantalarından kürklerini paltolarını çıkarıp harıl harıl giyinmeye koyuldu. Ben de öyle yapacaktım ama İstanbul’da çantam büyükçe olduğu için yanıma almama izin vermediler. Bu ihtimale karşı ayağımda kalın yün çorap ve ugg bot, bacağımda içlik ve kot, üzerimde termal içlik, kalın üstler ve kaban, omuz çantamda maske, eldiven ve kaşkol var, kabanım da kalın. Burası için kesinlikle yetersiz bir kıyafet ama yapacak bir şey yok, otele taksiyle gideceğim.

yakutsk ulaşım
Yakutsk uçağı

Dünyanın En Soğuk Kenti Yakutsk’a Varış

Couchsurfing üyesi Darina sağ olsun kendi isteğiyle sabahın köründe havaalanına geleceğini söyledi, beklemeye başladım. Dışarı şöyle bir bakıp heyecanlandım ama çıkmadım, “Sibiryalı gelene kadar sabret” dedim kendi kendime. Darina geldi, telefonla taksi çağırdı, dışarı çıktık ve şoku yedim, çok soğuk. 20 metre ileride bekleyen taksiye kadar yürüdük ve yola çıktık, araba sıcak. Taksi ücreti 200 Ruble (8 Lira), ben merak edip havaalanındaki taksicilere sormuştum az önce, 500 Ruble (20 Lira) istediler.

en soğuk kent
Dünyanın en soğuk kenti

Yer ayırttığım otele vardık, içeri zor atım kendimi. CS’den evi kalmaya uygun olan üye bulamadım, bulamayınca ucuz yerlerde kalırım ama bu kez dünyanın en soğuk kenti diye biraz pahalıca bir otelde yer ayırttım. Kredi kartımla ödemeyi yapıp eşyalarımı bırakmam ve sıkı giyinmem için odaya çıktık. Güzel bir oda, fakat banyonun kapısı açılmıyor, resepsiyonu arayım dedim ama telefon yok odada, inip söyledim, bir adam gelip tornavidayla açtı.

en soğuk şehir neresi
Dünyanın en soğuk şehri

Ardından İnternet’i kontrol ettim, çalışmıyor, aşağı inip söyledim, biraz uğraştılar, ben de uğraştım, yok. E-posta ile yer ayırtmadan önce “Wi-Fi’niz iyi çalışıyor mu?” diye sormuştum, evet demişlerdi. “Ben İnternet’iniz çalışıyor diye buraya geldim ama yok, bu durumda burada kalmak istemiyorum, lütfen paramı iade edin” dedim. Saat sabah yedi oldu bu arada, dokuzda çalışacağını söylediler ama buna inanmadığımı söyledim, neyse ki sorun çıkarmadan ama epey uğraşarak kartıma parayı iade ettiler.

Yukarı çıkıp durumu Darina’ya anlattım, “üzgünüm ama bana bir yer bulmamız gerekiyor” dedim, eşyamı alıp aşağı indik, yan taraftaki kafede kahvaltı ettik, telefonundan bağlanıp yer aradı, bir tane uygun fiyatlı pansiyon bulup aradı, yer varmış. Taksi çağırmasını söyledim ama “gerek yok, yakın” dedi, yürümeye başladık, 100 metre sonra çok üşüdüm, 150. metrede artık dayanamayacağımı söyledim, en yakın bankaya soktu beni sağ olsun. Gelmeden iletişim kurduğum Ludmila bana bir yer bulmuş, ama beğenmemiştim, onu aradım, zor durumda olduğumu anlattım, orayı aradı, yer varmış. Darina’ya söyledim, taksi çağırdı, taksici 3 dakika sonra kapıda olacağını söyledi, 3 dakika bekleyip kapıya çıktık ama araba yok, 2 dakika geç geldi, çok zor geçti o 2 dakika, sürekli hareket ettim donmamak için.

dünyanın en soğuk şehri yakutsk
Dünyanın en soğuk şehri

Kent merkezindeki bir avludan girilen pansiyonun olduğu apartmana vardık, 3 kapıdan binaya girdik, tipik bir Rus apartmanı, dökülüyor. Merdiven ve koridorlar taştan, parmaklık ve duvarlar boyasız. Giriş katın zemini buz kaplı, tutunarak yürüdüm. Arkadaşlarımın evlerinin olduğu apartmanların da giriş katlarının zeminleri buz tutmuş durumda.

Pansiyon 4 odalı bir daire, dandik bir yer. Tuvaletinde lavabo yok, çıkınca el yıkamaya banyoya gidiliyor, orada da lavabo yok, küvette el yıkanıyor. Odalar basit ve vasat, dolaplı oda 1700 Ruble (65TL), dolapsız ve küçük olan 1200 Ruble (45TL), dolapsızı seçtim. Eski ve büyük bir yatak, TV sehpası ve küçük televizyon, 1 sandalye ve duvarda askılar var, yer at kılı halı kaplı. Çabucak yerleştim ve giyindim.

dünyanın en soğuk yeri
Dünyanın en soğuk bölgesi

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk için kıyafetim şöyle; ayağımda ithal kalın termal çorap, üzerine kalın yün dede çorabı, içi tüylü ugg çizme ve üzerine kaymayı önleyen ayakkabı zinciri. Bacağımda kaliteli ithal termal içlik, üzerine Beyoğlu Terkos Pasajı’ndan 5 Liraya aldığım örümcek adam desenli içlik, üzerine polarlı sağlam bir kar pantolonu. Üzerimde ithal kaliteli termal içlik, üzerine pamuklu bir uzunkollu, üzerine ithal polar mont ve kalın kaban. Başımda balaklava maske ve kapşon. Elimde ince termal eldiven, üzerine biraz daha kalınca ithal termal eldiven, en dışta 5 Liralık çakma kayak eldiveni. Yazarken yoruldum, siz giyinip soyunmayı düşünün artık.

en soğuk şehir
Dünyanın en soğuk şehri

Dünyanın En Soğuk Kenti Yakutsk Hava Durumu ve İklimi

Yakutsk’da sıcaklık kışın ortalama -42, yazın +19 derece. Kaydedilmiş en düşük sıcaklık -64.4, en yüksek +36 derece. Bu da 100 derecelik bir aralık demek ki bu durum hayatı daha da zorlaştırıyor. Örneğin İstanbul’da ortalama en yüksek ve en düşük sıcaklık aralığı 30 derece, rekorları da katarsak 50 derece.

Wikitravel Yakutsk için dünyanın en soğuk kenti olduğunu belirttikten sonra uyarıyor: “Kentteki en büyük tehlike şüphesiz ki aşırı Sibirya soğuğu; sizi hızla öldürebilir, dikkat etseniz bile burnunuzu ve ayak parmaklarınızı kaybedebilirsiniz. Ne giysiniz varsa giyin, 10 dakikadan fazla açıkta kalmayın. Yürürken çok çabuk yorulacaksınız. Her yere kapıdan kapıya taksiyle gidin, yürümekten kaçının.”

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk iklimi altkutup (subarctic) olarak adlandırılıyor, kışlar uzun ve aşırı soğuk, yazlar ılık ve kısa. Toprağı sürekli donuk (permafrost) olan bölgelerdeki en büyük yerleşim yeri. Binalar uzun beton kazıklar üzerine inşa ediliyor. Yakutistan zorlu bir coğrafyada.

en soğuk kent yakutsk
Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk

Dünyanın en soğuk şehri Yakutsk’ta mezar kazmak üç gün sürüyor. Mezar yerinde kömür yakılıyor, birkaç saat sonra ateş kenara itilip eriyen toprak 10-15cm kazılabiliyor, ardından açılan bu yerde tekrar kömür yakılıyor, birkaç saat sonra tekrar kenara itilip biraz daha kazılıyor, 2 metre derine erişene kadar tekrar tekrar bu işlem yapılıyor.

Sibirya’da her gördüğünüz banka oturulmaz.

dünyanın en soğuk ülkesi
Dünyanın en soğuk ülkesi Yakutistan

Sibirya’dan sevgiler. Love from Siberia. İstediğim kadar giyineyim, o kirpikler ve burun içi donuyor.

dünyanın en soğuk şehri yakutsk
Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk

Yakut efsanesine göre Tanrı dünyayı yarattıktan sonra uçarak her bölgeye doğal zenginliklerin bir kısmını dağıtmaktadır, ama Yakutistan’a gelince elleri donar ve her şeyi düşürür. O yüzden periyodik element tablosundakilerin hepsi bu ülkede bulunur. Herkese birer nehir ve göl düşer.

dünyanın en soğuk kenti
Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk’da her yerde böyle buzdan heykeller var, sıkıntı yok, erimezler. Bilgi: Burada okullar sadece – 55 derecenin altında tatil oluyor. Bizim bunu Türkiye‘de hayal etmemiz bile zor. Şu anda İstanbul ve İzmit’te +3 derece ve okullar tatil.

dünyanın en soğuk kenti
Dünyanın en soğuk şehri

Sibirya beni bağrına bastı. Dünyanın en soğuk kentinde heykeller bile beni koruyor. Hello from the coldest city on Earth, Yakutsk.

coldest city on earth
The coldest city on Earth

Dünyanın En Soğuk Şehrinde Yaşam

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk’ta doğalgaz faturası ne kadar geliyor diye çok sorulduğu için arkadaşımdan öğrendim. Büyük (3+1) bir daireye 4000 Ruble=140TL geliyormuş. Fotoğraf odamın penceresinden görünüm ve bizim mahallenin doğalgaz yakım merkezi. Öyle her binada ayrı ateş yanmıyor, her mahallede doğalgaz yakım merkezi var, sıcak su borularla binalara dağıtılıyor. Bizde her binada ayrı ateşten her daireye ayrı sisteme geçildi. Bizde doğalgaz bol tabii, Rusya yoksulluktan böyle yapıyor.

en soğuk ülkede nasıl ısınılır
Dünyanın en soğuk ülkesinde ısıtma sistemi

Burada hemen herkesin geyik kürkü çizmesi var, kadınlarınki böyle süslü. Dünyanın en soğuk kentinde yaşam topuklu çizme, klasik bot, ayakkabı ile mümkün değil. Soğuk ülkede yaşamak kolay değil, dünyanın en soğuk ülkesi Yakutistan.

aşırı soğukta ne giyilir
Aşırı soğuk havada ne giyilir?

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk bugün bana sürpriz yaptı, sıcaklık normalin üzerine, – 30’a çıktı, habire geziyorum. Burası Türkiye’den 7 saat ileride, hava saat dörtte kararmaya başlıyor.

yakustk
Yakutsk, Yakutistan

Ama Yakutsk dünyanın en soğuk kenti, kışın hava sıcaklığı eksi 35-64 derece arasında seyrediyor. İlk gün hava sıcaklığı -37 idi, ki burada iyi bir hava durumu.

en soğuk ülke
En soğuk ülke Yakutistan

En soğuk ülkede ilk gece dışarı çıkışımın videosu.

Sibirya’da fotoğraf çekerken telefonumun ne zaman donacağını sonunda keşfettim. “Düşük ısı nedeniyle flaş kullanılamıyor” uyarısını verdiğinde eve koşuyorum. Her türlü elektronik cihaz dünyanın en soğuk şehri Yakutsk’da dışarıda bir veya birkaç dakikada donuyor.

sibirya kızları
Sibiryalı arkadaşım Kiya

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk’ta arkadaşlarımın evine gittim. Balkon kapalı olduğu halde derin dondurucu işlevi görüyor. Balkondan donmuş bir balık aldık, donuk şekilde dilimlediler ve çiğ balık yedik. Arkadaş hatırına çiğ balık yedim. Yediklerim sayfamda.

Yakutsk’ta otomobiller çalışmadığı zamanlarda ısıtmalı kapalı garajlarda tutuluyor. Isıtmalı garajı olmayanların arabaları aşağıdaki gibi yaza kadar donmuş durumda bekliyor veya özel tekniklerle çalıştırılabiliyor. Çalıştırmak çok zor olduğu için sahipleri arabaların motorlarını durdurmuyor, otoparklarda ve yollarda çalışır durumda uzun süre bırakılmış çok araba gördüm.

soğukta araba nasıl çalışır
Soğuk havada araba

Bir Sibirya klasiği.

soğuk ülkelerde araba
Soğuk ülkede araba

Ve işte soğuk havada donan sıcak su deneyi. Arkadaşımın balkonundan aşağı sıcak suyu dökünce havada donup buz zerreleri haline geldi!

Sibirya’da dondurma gördüm!

soğuk ülkede dondurma
Sibirya’da dondurma

Sibirya’da kürklü arkadaşlarım.

sibirya kıyafetleri
Sibirya’da ne giyilir?

Sibirya’da çocuklar çok sevimli.

sibirya'da insanlar
Sibiryalı çocuk

Yakutistan’ın soğuk iklimi tarıma elverişli olmadığı için sebze ve meyveler dışarıdan geliyor ve pahalı.

soğuk ülkelerde sebze meyve
Soğuk iklimde sebzeler

Yakutsk şehri Lena Nehri’nin kenarında kurulmuş olup, nehir yılın birkaç ayı dışında donar ve üzerinde yürünebilir, arabayla gidilebilir. Donmuş nehirde yürüdüm.

sibirya donmuş nehir
Donmuş nehir

Yakutsk kentini 1632 yılında kuran Yenisey Kazakı Pyotr Beketov heykeli ve arkasındaki anıt.

kazak türkleri yakutistan
Kazak Türkleri

Dünyanın en soğuk ülkesinde millet kayıp düşerek kafasını gözünü yarmasın diye her binanın girişinde böyle ev halıları var. Yurdumun yapay çim halı üreticisi için büyük pazar var burada.

buzda kaymamak için
Buz zeminde kaymamak için halı

Yakutsk Pazarında Donmuş Balıklar

Yakutsk açık pazarında satılan her şey soğuktan donmuştur, bayatlamaz.

coldest city on earth
Coldest city in the world

Bu pazarda satış yapan insanlar çok sıkı giyinmek zorunda.

dünyanın en soğuk ülkeleri
Dünyanın en soğuk ülkesi

Sibirya’da donmuş satılan balıklar donmuş halde ve çiğ yenir.

donmuş balıklar
Sibirya’da donmuş balıklar

Arkadaşım Darina vejetaryen olduğu için çoğunluk gibi kürk giymiyor.

siberia
Sibirya
çiğ balık nasıl yenir
Çiğ balık

Dünyanın En Soğuk Şehri ve Buzdan Saray

Yakut arkadaşlarım Darina ve Ayaan ile buzdan saraya gittik. Kentin biraz dışında dev bir buzdan dünya kurmuşlar, sayısız tünel, koridor, heykel, dekor var buz müzesi içerisinde.

buz saray
Buzdan saray

Buzdan şatoda buz tahtımda oturuyorum.

buz şato
Buzdan şato

Buzdan bara da gittik, her şey buzdan, bardaklar bile.

buz bar
Buzdan bar

Arkadaşlara “bekarlık zor, yatağım buz gibi soğuk” deyince “e buzdan yatakta yatma o zaman” dediler, sanırım haklılar. Buzdan saray içinde yatak da buzdan.

buz gibi yatak
Soğuk yatak

Buzdan sarayda Noel Baba oldum.

buz saray noel baba
Buzdan sarayda Noel Baba

Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk havası böyle işte. Aşağıda diğer Sibirya yazılarım var.

91 YORUMLAR

  1. Kaydedilmiş en düşük sıcaklık -64 derece! Dile kolay! Türkiye ile kıyaslanamaz bile! Yakutistan’a varmadan “ben soğuk gördüm” diyene inanmam bundan gayrı.
    Yine fevkalade bir yazı! Anlattığınız Yakut efsanesine, ifadelerinizdeki mizah gücüne, ustaca yaptığınız ironiye, aksiyon dolu yerleşmenize bayıldım! Ve açıkçası ben de üzerinize neler giydiğinizi okurken yoruldum. Donmuş nehirde yürüdüğünüzü okurken “benim içim üşüdü” desem abartmış olmam. Darina’yı da takdir ettim doğrusu. Yakutsk’ta hayat onun için diğer insanlara göre çok daha zor olmasına rağmen iklimin sert, sebzelerin pahalı olması gibi baskılar onu yıldıramıyor.
    Dilleri, edebiyatları, inançları, hayat tarzları açısından yabancı Türkologların daima ilgi odağı olmuş Saha/Yakut Türkleri ve erken bir tarihte ana Türkçeden ayrıldığı ve coğrafya olarak da uzakta kaldığı için genel Türkçeden çok uzaklaşan Saha/Yakut Türkçesi hakkında Türkiye Türkü Türkologlarının da aşırı soğuklarla ilgili söylenenleri kulak arkası edip, atın ölümü arpadan olsun deyip gitmesi ve çalışmalarını sürdürmesi gerek değil mi? 🙂

    • Yakutsk yazımı özenle okuduğunuza sevindim. Malum dünyanın en soğuk şehri, dışarı çıkmak başlı başına bir iş, giy giy bitmiyor. Darina için hem giysi, hem de et yoğun beslenilen bir yer olması bakımından hayat zor, ama duyarlı insanlar bunlarla başa çıkabiliyor.
      Bence de Saha (Yakut) Türkleri ilgiyi hak ediyor. Benim bildiğim Türkiye’de ciddi araştırmalar yapan bir avuç akademisyen var. Ben gittim ölmedim. 🙂

    • Merhaba Murat Bey,
      Bende bir tane kredi kartı var, diğerlerini bilmiyorum. Ama en avantajlının İş Bankası Maximiles kartı olmadığını çok kredi kartı kullanan arkadaşlarımdan biliyorum.

  2. Her yazınızı özenle okuduğuma emin olabilirsiniz. Bizler evlerimizde doğalgaz faturasından tasarruf edebilmek için sıkı giyinirken Yakutsk’ta özellikle de sokakta dolaşılacaksa kat kat giyinmek kadar normal bir şey olamaz.
    Evet, doğru biliyorsunuz. Türkiye’de Saha/Yakut Türkleri ile ilgili ciddi çalışmalar yürüten çok az akademisyen var ve bu çalışmalar çeşitli sebeplerle sınırlı sayıda kalmıştır. Hangi sebepler olduğunu ben de bilmiyorum esasen, aşırı soğuklar benim kurgum. 🙂
    Siz ölmeyin zaten hele Sibirya’da asla! “İnsan için en acı şey gurbette ölmektir” demiş eskiler. Muhtemelen bunu Yakutistan’da iken söylemişler. Heyhat! O ne mezar kazmak öyle? 🙂

  3. Angora yünü… 🙂 Ankara tavşanlarından elde ediliyormuş. Ankara’ya da eskiden Angora deniliyormuş. Klasik Yunanca ‘Anküra’ olarak telaffuz edilen şehrin adı Türklerin Anadolu’ya gelmesinden sonra Ankara olarak değişime uğramış, Batı dillerine de Angora olarak geçmiş. Haritayı hazırlayanlar da bundan mütevellit Angora yazmış olabilirler.

  4. Rica ederim Ömer Bey, Alper Bey. Bir konuda bir parça bilgim varsa hem insaniyet, hem meslek icabı suskun kalmayı sevmem ve güzel bir şey ortaya konmuşsa ne ilgimi ne beğenimi esirgemem.

  5. Yazılarınızı hiç bitmesin tadında okuyor ve keyif alıyoruz. Okurken sanki sizinleyiz. Alper bey benim merak ettiğim yakut Türkleri Alper Tunga destanı biliyorlar mı? Çünkü tv ye her çıkan bundan bahsediyor ama hakkında konuşulan halkın gerçekten bundan haberi var mı merak ediyorum! Şimdiden teşekkürler ederim. Kolay gelsin.

    • Yakutsk yazılarımı okuduğunuz için teşekkürler Erkan Bey. Hayır, Yakut (Saha) Türkleri bu destandan habersiz. Hem oralı arkadaşıma, hem de Türk kültürüyle özel olarak ilgili üniversite hocasına sordum, duymamışlar. Rica ederim.

  6. Her şey iyi güzelde. Şu yazı içinde gereksiz yere zilykn kez
    “Dünyanın en soğuk kenti Yakutsk” kullanmasaydınız. Daha bir keyifli okuyacaktım☺

    • Bu tekrarlama benim de hoşlanmadığım bir şey ama ne yazık ki Google ve diğer arama motorları bunu istiyor. O kadar tekrarlamasaydım sadece benim çevrem yazıdan haberdar olacak, siz veya diğer binlerce kişinin haberi olmayacaktı. Arama motorları yazıdaki ana hedef ifadenin, toplam sözcük sayısının %1 ila %4.5’i oranında tekrarlanmasını istiyor, ben sadece %1 oranında tekrarladım. Yazılarımın daha çok kişiye ulaşması için bir kısmında bu tekrarlamayı yapıyorum. Arama motorları daha akıllı algoritmalar geliştirebilirse ben de bu saçma kuralı uygulamam. İlginize teşekkürler.

  7. Alper bey yazılarınızı çok büyük bir keyifle okuyorum.size bir sorum olacak.şimdiye kadar dört ülkeye gittim ama hep birileriyle beraber.bundan sonra yalnız gitmek istiyorum.özellikle güvenlik açısından problem olmayacak,vizesiz ülkeleri yazabilirseniz memnun olurum.

  8. sizin bu cesaretinize hayranım Alper Bey, böylesine zorlu bir yere gitmek nerden gelmiş aklınıza..yeni paylaşımlarınızı merakla bekliyorum

    • Çok teşekkürler Tuğçe Hanım. Aslında güneylere bilet bakıyordum, bir anda aklına dünyanın en soğuk kenti neresi diye düştü, baktım Yakutsk imiş, hop aldım bir bilet.:) Yeni yazılarım çok yakında gelecek.

  9. Alper Bey, Yakutsk maceranız harika. üşüdüm, eğlendim. bu arada blogunuzu yeni keşfeden biri olarak, süpersiniz diyorum. iyi gezmeler..

  10. Çok merak ettim, vejetaryen arkadaşınız orada ne yiyebiliyor? Sebze meyve mümkün değildir o hava koşullarında, etten başka seçenek yok gibi.

    • Bu sizin ne istediğinize bağlı. Rusya dünyanın en büyük ülkesi, muazzam doğası, kentleri, kaynakları, kültürü ve tarihi var. Rahat bir yaşam sağlayacak iş bulursanız neden olmasın.

  11. Alper bey çok teşekkür ederim bilgilendirici merak uyandırıcı bir yazı olmuş. Yalnız kaybolduğunuz zaman biraz güldüm. Düşünsenize o saatte kimin kapısını çalacaktınız. Rusya,Kazakistan,Özbekistan hakkında daha daha makaleler bekliyoruz. Saygılar.

    • Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim. Birkaç dakika sonra evi bulamasaydım arkadaşımı arayıp beni kurtarmasını isteyecektim, dünyanın en soğuk şehri ne de olsa, Sibirya’da dışarıda fazla kalınamıyor. İlginize teşekkürler.

  12. Alper bey İngilizce sunum ödevim için yakutsk kentini seçmiştim, blogunuzdan gerek resim gerek bilgi olarak çok yaralandım hakkınızı helal edin 😀 Yalnız sizin fotoğrafları kullanınca sizi de tanıttım bir güzel sınıfa

  13. Türkiye’de sözde soğuktan titremek bize haramdır bundan böyle.Alper bey bu delice ama bir o kadar da tutkulu merakınızı gerçekleştirdiğiniz için sizin adınıza sevindim. Bizim dinimizde tesadüf yoktur ,tevafuk vardır. Yani bu sıradışı anınızı okumam benim hayatım açısından anlamlı bir ilişkiye delalet ediyor. Sayenizde bir nebze de olsa maceranızı tüm okurlar olarak tatdık. Entelektüel ve diksyonlu birinin ağzından da didaktik ve keyifli bir paylaşım olmuş. Esen kalın Alper bey. Yolunuz açık ve ferah olsun.

    • Dünyanın en soğuk şehrine yaptığım seyahat yaşamın ne kadar zorlu koşullarda olabileceğini anlamamı sağladı Sinan Bey, anlamlı bulmanıza ve blog yazılarıma ilginize sevindim. Çok teşekkür ederim, esenlikler dilerim.

  14. En çok gitmek istediğim yerlerden biri de Yakutsk şehri. Yakutistan da sanırım dünyanını en ilginç ve kapalı yerlerinden biri, ya da bize uzak olduğu için öyle sanıyoruz.
    Wikitravel biraz abartmış sanırım çünkü insanlar caddelerde rahatça geziyor. On dakikadan fazla dışarıda kalmayın uyarısı bana pek mantıklı gelmedi.

  15. İçime ateş düşürdünüz bir çok blog takip ediyorum ; ilk sizinle tanışmıştım bu ayrı bir mesele ; bu yazınızı üçüncü kez okuyorum tekrar tekrar 🙂 tek kelime ile harika ; Bende Asya sevdası var yakın zaman da bir yerlerde olacağım inanıyorum 🙂 mezarlıkta bulmassam kendimi 🙂 çok teşkkürler bilgi için. Aslında bir sorumda var malum vize var artık yakutsk özerk bir cumhuriyet rus vizesi lazım değil mi yada oraya inince oradan alabilirmiyiz

    • Seyahat blog yazılarıma ilginize çok teşekkür ederim. Yakutistan özerk bir cumhuriyet ama Rusya’ya bağlı, Rus vizesi almanız gerekiyor. Hayır havalimanında alamazsınız, Türkiye’deki elçilik veya konsolosluktan alınabiliyor. Yolunuz açık olsun.

  16. Yazılarınızı zevkle okuyorum gerçekten çok güzel ve enteresan bilgiler var burada ilginç gördüğüm şey bu kadar soğuk bir ülkede nasıl dondurma yiyebiliyorlar?

  17. alper abi diyecegim benden buyuksunuz ve resmi konusmalari hic sevmem kb . bir sonraki gezinize benide goturun . tek gidemiyorum dil sıkıntım var . okudugum en guzel ve samimi gezi yazilarindan birisi . cok tesekkurler .

  18. iskandinavya ülkelerine gitmek istiyorum özellikle Norveç . Üzüldüm yalnız gezmenize kısmet değilmiş. yeni gezi yazılarınızı bekliyorum. Sağlıcakla kalın.

  19. Merhaba.
    Bildiğim kadarıyla Norilsk şehri soğukluk bakımından Yakutsk’la yarışıyor, ya da geçiyor. Rusya’da donmuş toprak bölgesi denilen yerde nüfusu 100.000’i geçen üç büyük şehir varmış. Yakutsk, Norilsk ve Vorkuta.

    • Merhaba Sami Bey. Doğrudur, Yakutsk dünyanın en soğuk şehri, diğerleri de en soğuk kentleri olarak geçiyor. “Donmuş toprak” ifadesi iyi bence, yılın 356 günü buz tutmuş durumdaki topraklara hep permafrost deniyor, ben de Türkçesini kullanayım. Bilgiler için teşekkürler.

    • Elbette, soğuktan birçok kat giyinmek hareketi zorlaştırıyor. Ama donarak ölmekten iyidir. 🙂 Ben yine termal içliklerin üzerine spor kıyafetler giydim, onların o koca geyik kürkleri ve çizmeleri ağır esas. 🙂

  20. Bir bilgi daha aktarayım, aslında Yakutsk’tan daha soğuk yerler de var. Oymyakon, Verkhoyansk gibi. Termometre -70 dereceleri gösteriyor. Fakat büyük şehir olamdıkları, daha küçük yerleşim birimleri oldukları için, dünyanın en soğuk kenti Yakutsk olarak geçiyor.

  21. Alper Bey merhaba.
    Yazılarınızı çok dikkatlice okudum ve resimleri dikkatlice inceledim.
    Donmuş vaziyetteki balıklar nasıl yeniyor?
    Balıkların kesimi, lezzeti, mide bulantısı yapıp yapmaması gibi şeyler yönünden merak ettim.
    2.si kışın değile yazın gitseydiniz daha fazla manzara, daha fazla fotoğraf çekme imkanınız olmaz mıydı? Daha az üşümez miydiniz?

    • Merhaba. Seyahat blog yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Donmuş balık hiçbir işlem yapılmadan sadece kesilip doğrudan yeniyor. Ben rahatsızlık yaşamadım. Çiğ balık birçok ülkede yeniyor. Dünyanın en soğuk kenti olan Yakutsk’un Kış mevsimini yaşamak istedim, aşırılığı.

  22. Merhaba Alper bey, cesaretinden dolayı öncelikle tebrik ederim. Bizleri bilgilendirdiğin için ayrıca teşekkür ederim. Yakutsk ta Rus dilinin yanında Türk dili bilen sayısı çok mu ve elmas yer altı zenginlikleri ile alakalı bir bilgin varsa paylaşır mısın lütfen? Başarılar dilerim!!

    • Merhaba Murat Bey. Tüm Yakutlar ana dilleri Yakutça (Sahaca) ve Rusça konuşuyorlar, Türkçe bilen 1, meraklı olan 1 kişiyle tanıştım ben, yaygın diller arasında yer almıyor. Rusya’da elmasın %99’u, dünya çapında %25’i Yakutistan’ın batı bölgelerinde çıkıyor. Aldan, Indigirka, ve Yana’da altın, gümüş, yakut madenleri var. Kalay, tungsten, cıva, katran, doğalgaz, petrol, maden suyu kaynakları da zengin. Teşekkürler.

  23. Alper bey öncelikle çok teşekkürler paylaşımlar için, bi fırsat bulup bu deneyimi yaşamak için plan yapmaktayım, öncelikle normal yemek için alternatifler nelerdir? ve alışveriş için özellikle bu kadar maden çıkan şehirde altın v.b gibi takılar alımı yapabilir miyim? saygılarımla..

    • Merhaba. Rica ederim, blog yazılarımın işe yaraması beni mutlu ediyor. Yakutsk sıra dışı bir kent, yemek konusu kesinlikle sizi vazgeçirmemeli; çiğ balık veya et yemek zorunda değilsiniz. Bizim beğenebileceğimiz yerel Yakut yemekleri ve Rus yemekleri veren lokantalar var. Ayrıca Batı tarzı pizza, hamburger gibi yiyecekler de bulabilirsiniz. Yeter ki sıkı giyinin. 🙂 Evet tabii, altın, gümüş ve elmas satın alabilirsiniz.

    • Merhaba. Yakutsk’a gitmek için Rusya vizesi almanız gerekiyor. Turkey mid ru Rusya Elçiliği resmi sitesinde gerekenler yazıyor. Uğraşmak istemezseniz EAGVS firması ek ücret karşılığında sadece pasaport ve 2 fotoğrafla 48 saat içinde hızlı Rusya vizesi çıkartabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz