Pekin‘e inip metroyla CS gönüllüsü evsahibim Kuan’ın sitesine gittim. Kuan havuzlu Phoenix City sitesinde, 29. katta oturuyor, İngiliz bir ev arkadaşı varmış ama tatilde. Asansördeki kat düğmelerinde 4 yoktu, 3’ten 5’e geçiyordu, nedenini sordum, Çince’de dört ve ölüm sözcüklerinin okunuşları neredeyse aynı olduğu için uğursuzluk getirmesin diye binalarda 4. kat ve 4’lü katlar olmazmış onlarda. Gösterdi, sadece 4. değil, 14., 24. ve 34. katlar da yok binada. Ne tuhaf şu Çinliler. Hâlbuki yap sen binayı, sırasıyla numaralandır, 4’lü olan katlara tabak kadar nazar boncuklarını as, bak bir şey oluyor mu. İşte size bir Pekin gezisi yazısı ve gezilecek yerler, Pekin hakkında bilgi, gezilecek görülecek noktalar.

 

pekin gezisi
Kuan ile Phoenix City’deki dairesinde, Liangmaqiao-Pekin. Pekin gezisi başladı.

 

çinde dördüncü kat
Evimin asansöründe 4’lü katlar yok. Çincede ‘dört’ ve ‘ölüm’ sözcüklerinin okunuşları ayni olduğu için, uğursuzluk getirmesin diye o katlar yok.

 

Pekin’de Yemek

İlk aksam Kuan beni yemeğe götürdü, temiz nezih bir Çin lokantası (başka ne lokantası olacaksa). Benden başka yabancı yoktu, İngilizce menü de yoktu ama yemeklerin resimleri var neyse ki. Güzel bir et gördüm alalım mı bundan dedim, eşek etiymiş, sevmezmiş. Güvece benzer bir şey hoşuma gitti gösterdim, kurbağa yemeğiymiş, sadece annesinin yaptığı bir usulde olursa yermiş beyefendi. Of ya ne kibar Çinliye denk geldim. Neyse, çeşnili patlıcan kızartması, taze soğanlı fıstıklı soslu tavuk, yine soslu domuz eti söyledik. Herkes ortaya soyluyor, birlikte yeniyor, ama tabakları pek büyük. Üç tabak yemeğin yarısı kaldı. Yan masa kalkarken baktım, yemeklerin çoğu kalmıştı. Öteki taraftaki masada oturan 3 kişi bidolu tabak söylediler, biri bebek havuzu kadardı. Onlar da bitiremedi yemeklerini.

 

 

Çin mutfagi
Çin’de ilk yemeğim. Pekin’de ne yenir?

 

Kuan belli ki bir “Beyaz Çinli”. Avrupa Birliği merkezinde çalışıyor, evinin kirası 1000 Avroymuş ki buranın standartlarının çok üzerinde. Aksam on birde lokantadan çıkıp eve geldik. Bu ne yaa tatil aksamı.

 

 

Çin mutfagi
Di’anmen semti – Pekin gezisi.

 

Çin mutfagi
Ögle yemegim – Shuangjing semti – Pekin, Çin yemekleri.

 

Ertesi gün CS’den beni gezdirmek isteyen Feng ile buluştum, lokantaya gittik, o yemişti ama ben açtım. Bidolu şey söyledi, yeter dedim dinlemedi. Yosun salatası, beyaz, krema kıvamında ama tadını hiçbir şeye benzetemediğim bir şey ve geleneksel Hot Pot. İçi sıcak sos dolu bir tencerenin içinde gelmek üzere bidolu ahşap şiş seçeneği var, doğaçlama seçiliyor. 20 küsur şiş seçti Feng, hepsini yiyemem dedim, dinletemedim. Bazılarının ne olduğunu anlatabildi, bazılarını anlatamadı. Çeşit çeşit yosun, hayvan derisi, mantar, köfte, balık, ot, kabuk, kim bilir ne. Hepsini itinayla tattım. Tuhaf gelenlere “fena değil” dedim, fena olmayanlara “güzel”. Ben arada birer tavuk kanat şiş, karides şiş ve patates şiş söylemiştim (bunlar o sosa girmiyor neyse ki), onlar afiyetle gitti. Yemeklerin yarıdan çoğunu bırakıp kalktık, Pekin’de gezilecek yerleri beraber görmeye başladık. İşte kenti gezerken yazdığım Pekin gezi notları.

 

 

houhai beijing
Houhai Gölü kıyısı – Pekin (Beijing) gezi notları.

 

Houhai Lake
Houhai Gölü – Pekin (Beijing), Çin. Pekin’de gezilecek yerler.

 

Aşağıda gördüğünüz Drum Tower, Pekin’de görülecek yerler arasında en dikkat çekici olanlardan birisi.

 

Drum Tower Beijing
Drum Tower – Davul Kulesi – Pekin’de gezilecek yerler

 

 

Pekin’de yaşamı görüntülediğim çekimimi izleyin, işte Çin’de yaşam üzerine bir video:

 

 

pekin gezi rehberi
Aksam yemegim – Dongçeng – Pekin. Dongcheng – Beijing. Pekin gezi rehberi.

 

Bidolu cadde ve sokak dolaştık. büyük Houhai Gölü ve parkını gezdik. Uzakdoğu mutfağında bana tek itici gelen şey, yemeklere şeker ve tatlı soslar katmaları. Akşam yemeğinde pilav, çorba, vs yanında dana kavurma söyledik, hevesle bekledim, maalesef şekerli sosu vardı. Masalarda tuz yok burada, istedik de zar zor bir tabak içinde getirdiler. Feng domuz etli bir yemek de söyledi, Mao Zedung’un en sevdiği yemekmiş. Tamam dedim ama o da şekerli çıktı, ıyyy. Kardeşim ben bir Türk olarak domuz yemekle zaten yeterince liberallik ediyorum, ama şekerlisini de yememi istemeyin benden. Mao’ya saygısızlık etmek istemem ama tattım, yiyemedim. Yine yemeklerin çoğu kaldı zaten, bu Çinliler böyle galiba. Çin gezi notları devam ediyor.

 

Pekin’de gıda pazarını 3.5 dakika hareketli izleyebilirsiniz:

 

 

Canlı akrep şişlerin inanılmaz kısa görüntüsü:

 

 

Pekin’de çok tuhaf bulup tatmadığım yemekler burada: Pekin’de Yemediklerim.

 

Pekin alisveris
Masklar – Wangfujing Dajie semti – Pekin gezi notları.

 

Çin alisveris
Pekin’in Wangfujing Dajie semtinde alışveriş, Çin.

 

Feng fazla hareketli; sürekli zıplıyor, birileriyle konuşuyor, tanıdık ya da tanımadık. “Beni herkes tanır, herkes sever, özel biriyim” dedi. “Güzel olduğunuz kadar küstahsınız da” dedim, tuhaf karşıladı. “Yeşilçam” dedim, bilmiyormuş, vazgeçtim.. Metroda da 2 kişiyle sohbete daldı, ben de yanımda nasılsa yerli var diye takip etmedim, istasyonu kaçırdık: hem de iki istasyon. İnip karşıdan geri yöne bindik, orada da 5 kişiyle sohbete daldı, bu kez kontrolü ele aldım, kaçırmadık.

 

Pekin gezi
Ulusal Gösteri Sanatlari Merkezi (diğer adı Yaratik Yumurtasi) Pekin – National Centre for Performing Arts – Alien’s Egg, Beijing. Pekin gezisi.

YARATIK YUMURTASI adlı dev cam yapıyı izleyin:

 

 

 

Akşam ben istedim diye barlar bölgesine gittik fakat Feng hayatında hiç bara gitmemiş, mekân falan bilmiyor, Pekin gece hayatı hakkında bilgisi yok. Bizim Nevizade gibi bir yere girdik, duramadı garip, izin isteyip eve gitti. Ben de bir bira içip eve döneyim dedim. Kuan’ın planı vardı geç gelecekti, binanın güvenlik görevlisine dairenin anahtarını bırakmış. Phoenix City sitesine gittim fakat bahçe kapıları kartla açılıyor ve bende yok, görevli de yok ortada. Çevreden geçen birilerine “resepsiyon, security” falan dedim, diğer tarafı işaret ettiler. Sitenin çevresinde epeyce yürüdüm, görevli yok. Ne siteymiş, yarım saatten fazla yürüdüm, yine de başladığım yere gelemedim. Arada kapılar vardı ama kapalı ve kartlı. Bir demir kapı üzerinden tırmanıp geçmeye uygundu ama kamera varsa geceyi nezarette geçirme fikri pek cazip gelmedi, Çinli polislerle yarenlik etmemi sağlayacak lisan bilgim yok zira.

 

Yine bir girişe rastladım, enine parmaklıklı turnike. İttim açılmadı tabii ki, kartlı. Cama vurdum görevli yok. Kuan’ı arasam gecenin bir vakti, kim bilir nerelerde eğleniyordur. İleride bir adam gördüm, sokakta tek başına dolanıyordu amaçsızca, pek tekin bir tip değildi ama denize düşen yılana sarılır, el kol işaretleriyle içeri girmem gerektiğini anlattım, “resepsiyon” dedim. Adam bir şeyler anlattı Çince, sonra şöyle bir gerildi, koştu, turnikeye bir geçirdi, aralandı biraz turnike. Zorla sıyrılarak geçtim, iyi ki şekerli domuzu yememişim, geçemezdim. Dönüp adama baktım, omzunu tutuyordu ama yüzünde başarmanın gururu vardı.

 

dazhalan beijing çin gezi
Dazhalan semti – Pekin – Çin gezi yorumları. Çin’de yaşam.

 

Bloğu bulup görevliden anahtarı aldım. Phoenix City sitesinin bakkalından 2 bira 1 patates cipsi aldım, cips tatlı çıktı maalesef. Kuan’ın 29. kattaki dairesinin balkon denemeyecek, daracık bir çıkıntısı var, ayak zor sığıyor, orada aşağı bakmadan 1 sigara içtim. Havuzlu lüks sitede kalıyoruz eziyetlere bak. Zaten banyo duvarlarındaki mermer ne güzelmiş diye şöyle bir elimle tıklattığımda sok olmuştum, çakmaymış mermerler, ama iyi benzetmişler. Çin’de yaşam pek ilginç.

 

dongdan pekin çin günlüğü
Çin’de yaşam. Bisikletlilere özel yağmurluktan herkeste var. İyi fikir. Dongdan semti – Pekin – Beijing.

 

Çin günlüğü yazılarım devam ediyor. Ertesi gün yine CouchSurfing gönüllüm Liu ile buluştum, son derece kibar ve eğitimli bir kız, Pekin rehberim oldu. Çin mantısı ağırlıklı bir yemek yedik, incir kadar mantılar, buharda pişmiş. Başka acayip şeyler de söyledi, denizanası kıvamında beyaz bişey vardı onun ne olduğunu anlatamadı. Yine yemeklerin çoğu kaldı. Çin’de yediklerimin ayrıntılı resimleri ve bilgileri BURADA. Şimdi Liu ile yaptığımız Pekin gezisini anlatayım.

 

Çin yemegi
Arkadaşım Coco Liu ile öğle yemeğim – Dazhalan – Pekin gezi rehberi.

 

Şu ünlü Pekin Ördeği nerede?

 

Pekin gezisi
O uçurtmayla fezaya mı çıkacaksın Çinli kardeşim? Ucu kadraja sığmadığı gibi gözle de görülemeyecek kadar yüksekte. Çin günlüğü yazıları.

 

Pekin’de Gezilecek Yerler

Liu Pekine geleli 1 yıl olmuş, bana rehberlik etmeye çalıştı ama genelde çevredekilere sorarak, bu durumda Pekin’de gezilecek yerler hakkında bilgi vermek bana düştü. Tiananmen Meydanı‘na gittiğimizde ben ona anlattım “Meydan 440.000 metrekaredir, soldaki Halk Evi, sağdaki Ulusal Müzedir” vs. diye. Tiananmen dünyanın en büyük meydanı (ikincisi İsfahan’da). Ülkesinde meydan olmayan biri için ise daha da anlamlı. Bakmayın bize Taksim Meydanı, Kızılay Meydanı diye yutturduklarına, onların hiçbiri meydan değil. Kaç sene önceydi hatırlamıyorum, başbakan ağzından kaçırıp “maalesef  Türkiye’mizde bir meydanımız yok” diye ama pek ilgi görmedi sanırım. Benim Türkiye’de gördüğüm en ‘meydan’, kasabam Şarköy‘deki İskele Meydanı, daha genişini görmedim.

 

Tiananmen Pekin'de gezilecek yerler
Tiananmen Meydani – Pekin. Tiananmen Square – Beijing, China. Pekin’de gezilecek yerler.

 

Dünyanın en büyük meydanı Tiananmen’i izleyin:

 

 

Tiananmen Pekin gezi
Resimde gördüğünüz gibi, Mao’nun başımın üstünde yeri var 🙂 Gate of Heavenly Peace, Tiananmen Meydanı (Square) Beijing, Çin gezisi.

 

Pekin’de gezilecek görülecek yerler arasında mutlaka Tiananmen Meydanı var. Aşağıda Çin Devrimi’nin lideri Mao Zedung için inşa edilen anıt mezar görülüyor.

 

Mao Zedung Çin gezi
Mao’nun anıt mezarı. Tiananmen Meydanı (Square) . Beijing, Pekin.

 

Bugün en önemli tapınak olan Temple of Heaven‘a (Çince adı Tiantan) gittim. 1420 yılında yapılan tapınak, hem Ming hem de Qing hanedanlığının imparatorlarının özellikle iyi bir hasat için tapınmaya geldikleri yermiş. Pekin gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken bir yer.

 

Pekin Tapinak gezilecek yerler
Temple of Heaven (Tiantan) Yapım:1420 – Pekin’de tapınak, gezilecek görülecek yerler.

 

Tanıştığım bütün Çinlilerin İngilizce takma adları var. Bizim Kuan kendine Javier Oliver ismini seçmiş, yabancılarla çalışmak için gerekiyormuş, kartviziti, her şey takma ismiyle. Liu’nun takma adi Coco, Feng’inki Michelle. Her yerde takma ad kullanıyorlar, sadece işte değil, günlük yaşamda da. Gelmeden önce haberleştiğim Bei Cheng vardı, buraya geldim adı Charles Cheng olmuş adamın, ne iştir diye sordum, işe başvurmak için değiştirmiş. Hepsi benden İngilizce adlarıyla hitap etmemi istiyor, ben inatla Çince adlarını söylüyorum. Ne tuhaf yahu. Düşünsenize ise başvurmadan önce isminizi değiştirmeniz gerekecek. Bize uymaz valla: “Emeğimi satın alabilirsin ama ismimi asla”.

 

Pekin’de çocukların eğlencesini izleyin:

 

 

 

Aşağıdaki dev ekran, dünyanın en büyük LCD ekranı. Çeşitli hareketli desenler, tanıtımlar, gösterimler yapıldığı gibi, cep telefonunuzdan kısa mesaj da gönderebiliyorsunuz. “Seni seviyorum aşkitom Zang Yang”, “Wang şu anda çekirgelerini yiyor, birazdan aleme akıcak”, “Eminim Mao’yu seven 1 milyar kişi bulabilirim.” gibi. Çin’de Facebook yasak, bununla idare edin.

 

Dünyanin en büyük ekranı
The Place – Beijing – Pekin- China. Dünyanın en büyük LCD ekranı. Pekin’de gezilecek yerler.

 

The Place adlı alışveriş merkezindeki dünyanın en büyük LCD ekranını izleyin:

 

 

 

20 milyonluk devasa kent Pekin’i şimdilik sadece tadıyorum, kokluyorum, tanıyorum. Seyahatimin son kısmında bu kente daha fazla gün ayırıp keşfedeceğim.

 

 

Çin mutfagi
Chongwenmenwai Dajie semtindeki sevdiğim lokanta. Burada çubuklarla yemek yemeyi beceremedim, çatal hiç yok. “Yediklerim” kısmında yazdım. Beijing

 

Şu en başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde gösterilen ünlü “Pekin Express” macera programını henüz izleyemedim ama, umudum dönüşte.

 

Yarın sabah erkenden Transsibirya Ekspresi‘nin Transmongolia treniyle dağları aşıp, Çin Seddini ortadan yarıp, Gobi Çölü’nü geçtikten sonra Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’a gideceğim. 32 saatlik bu tren yolculuğunda ilginç insanlarla tanışacağıma eminim. Dünyanın en büyük yapısı bu yazımda: Çin Seddi Bilgi ve Gezi Rehberi

 

 

TV kulesi pekin gezi yazısı
TV Tower – TV Kulesi, Guomao semti – Pekin – Beijing

 

Yolculuğumun devamı:

TRANSMOĞOLİSTAN VE ULAN BATOR. MOĞOLİSTAN. MONGOLIA TRAVEL.

 

I am staying in my CS member host Kuan’s home in Beijing, in a compound, 29th floor.

 

I am tasting different Chinese food, meeting friends, having fun. I will stay in Beijing more at the end of my travel.

 

I will make the English report very short this time, sorry. The friends who have stayed in Turkey can try the above one 🙂

 

Tomorrow morning I am taking the 32-hour Transmongolia train to Ulan Bator.

82 YORUMLAR

  1. Bloğunuz çok güzel. İleride yapacağım yurdışı seyahatleri için tam bir başvuru kaynağı olacak. Yalnız benim takıldığım nokta şu; domuz etini nasıl yediniz? Tadı nasıldı? Ve önerir misiniz?:)

  2. Alper bey Çin’e gittiğiniz zaman uzun mesafe katederek başka şehirlere gittiniz mi ?Bildiğim kadarıyla ülkede tek saat kullanılıyor.doğusu da batısıda aynı saati kullanıyor bu durumun nedeni hakkında bilginiz oldu mu acaba benim merak ettiğim konular arasında da cevabını bir türlü bulamadığım bir soru.Not:Coğrafya Öğretmeniyim 🙂

    • Merhaba Engin Bey,

      Pekin, Tianjin ve Erlian’a gittim. Tek saat kullanılma nedeni, yönetimin standartlığı ve kolaylığı. Rusya da bir süre önce ülkedeki saat dilimi sayısını bu amaçla azalttı.

    • 200 Dolar civarında. Acentalar demiryolları idaresinden usulsüz bir şekilde biletleri topluca satın alarak pahalıya satıyorlar. Fakat Moğolistan’da demiryolları idaresi sattığı için daha uygun.

  3. Gerçekten çok şanslısınız demek istiyorum yeniden.Sitenizi yeni keşfettim fakat çok mutluyum bulduğum için.Çinde yaşamak en büyük hayallerimden biri,keşke gerçek olsa diyorum.Gitmeyi çok isterdim…Harika bir yazı olmuş yine.Muhteşem yazılar!..

  4. Alper bey,kesinlikle bir gün Çin’e gideceğim.Çin’de yaşamak isterdim çünkü,Japonya’ya ve Kore’ye çok yakın ayrıca Moğolistana geçmekte çok kolay.Çin’de hem yaşamak hemde fotorafçılık yapmak çok istiyorum 🙂 Uzak doğu kültürüne aşığım ♥

  5. Ne tuhaf yahu. Düşünsenize ise başvurmadan önce isminizi değiştirmeniz gerekecek.
    Yanlış bir cümle olmuş. Kimse nüfus müdürlüğüne gidip de ismini değiştirmiyor, zaten o yabancı isimleri kendi dillerinde yazamazlar. Yabancılarla iletişim halinde olanlar kendilerine takma isim buluyorlar, nedeni ise yabancıların Çinlilerin isimlerini telaffuz edememesidir (Çincedeki tonlama farkını dört-ölüm (sı) zaten söylemiştiniz.

  6. Merhabalar Alper bey , Pekin gece hayatindan cok fazla bahsetmemişsiniz koreli bir arkadaşim çok hareketli ve eglenceli oldugunu soylemisti ?

  7. Alper Bey, Çin Seddi’nin Moğol saldırılarına karşı inşa edildiğini yazmışsınız. Benim bildiğim kadarıyla tek başına Moğol değil aynı zaman da Türk saldırılarına karşı da inşa edilmiştir.

  8. Orada bizzat bulunduğunuz için size inanmak istiyorum. Yine de bu konuda tereddütlerim var. Araştırmalarıma geri dönüp bilgilerimi tekrar gözden geçireceğim.

  9. Çin Seddi hakkında elimde ne kadar bilgi varsa hepsini en baştan okudum, neredeyse tek tek her cümlenin üzerinde durdum ve neden sadece Moğollara karşı dendiğini inanın anlayamadım. “Sadece Türklere karşı yapıldı” demek de kısmen yanlış elbette. Hatta sadece savunma amaçlı yapıldığını söylemek dahi eksik olur. Denilir ki, yapılışında askeri sebepler kadar siyasi sebepler de etkili olmuştur. Fakat ben şu an -çok uzun olacağından- o kısımlara girmeden savunma amaçlı olduğu noktasında neden “sadece Moğol saldırılarına karşı yapıldı” dendiğini anlayamadığımı izah etmek istiyorum. Şöyle ki; kuzeyde sürekli olarak gelişip güçlenen ve Çin üzerine akınlar düzenleyen Büyük Hun İmparatorluğu’nu durdurabilmek, saldırılarından korunabilmek için ilk Çin İmparatorluğu Hükümdarı tarafından yapılması emri verilmiştir. Bilindiği üzere Büyük Hun İmparatorluğu ilk Türk İmparatorluğu’dur. Ancak bu imparatorluk içinde Türklerle birlikte Moğollar da yaşamaktadır ve o dönemde Türklerle Moğollar birbirinden henüz kesin olarak ayrılmamıştır. Çin Seddi’nin Moğollara karşı inşa edildiğini savunanlar gerekçe olarak en fazla Türk adının henüz ortaya çıkmamış olmasını gösterebilirler. Ama bu çürütülemez bir iddia değil. Çünkü Moğol adının ortaya çıkışı, Türk adının ortaya çıkmasından sonraki zamanlara uzanır. Üstelik Türk toplumunun henüz bugünkü adını almamış olması, onun tarih sahnesinde var olmadığını ispatlayamaz.

    • O zamanlar Mogol ve Turk ayriminin yapilmadigi bence de olasi. Ayrica Çin seddinin ticari kaygilarla yapilmis olma etkisi de çok. O zamanki gumruk vergi sistemi ve kaçakciliga karsi.

  10. Alper bey bloğunuzu severek okuyorum. Bir sorum olacaktı. Motor ile dünya turu yapma gibi bir düşüncem var. İstanbul’dan yola çıkıp doğuya doğru yol alıp Bering boğazına gelip oradanda feribot ile Amerika kıtasına geçme planları yapmaktayım. Fakat sorun şu ki Bering boğazında sefer yapan bir gemi-feribot yok. İnternette araştırma yaptım ama bir bilgiye rastayamadım. Sizce karşıya nasıl geçerim? 🙂 Tavsiye edeceğiniz rota varsa paylaşırsanız çok makbule geçer

  11. Yine güzel bir gezi paylaşımı,tebrikler Alper Bey,hep düşünmüşümdür Moğol,Kore ve Japon başkentleri ülkenin merkezindeyken(veya merkezine yakın iken)neden Çin başkenti ısrarla düşmanlarına en yakın bölgelerden birinde kuruldu diye,çünkü bu şehir hep Kitan,Tatar,Mançu ve Türk-Moğollar’ın ana hedefiydi.Çin’e dair sevdiğim şey halkının diğer Uzakdoğu toplumlarına göre yabancılara daha açık olması,ya da ben öyleleri ile tanıştım diyebilirim 🙂

    Bu arada Rusya’nın Altay bölgesine uğradınız mı Alper Bey?

  12. Merhaba Alper abi 🙂 Senin o dediğin Çin mantısı değil; TÜRKİSTAN mantısıdır. Uygur ve Kazaklara ait bir yemektir. Kazak mahallesinde oturduğum için biliyorum 🙂

  13. Bizim kalacak yer belli degil mesela gezme ve hostellerde kalarak adam basi 4 bin yeterli olur mu sizce ? Bir de pekinden xian gecerken mesela en ucuz ulasim hangisi ? Tren var mi
    Cok soru sordum kusura bakmayin

    • Çin’de ucuz hostellerde kalarak ve ucuz yemekler yiyerek 4000 liraya bir ay gezmek mümkün. Pekin Xian arasında çok sayıda tren var; 2 tren türü çalışıyor, yataklı tren ve yüksek hızlı tren. Yataklı trende sert yataklı (hard sleeper) 40 dolar, yumuşak yataklı (soft sleeper) 62 dolar, delüks kompartıman 110 dolar fiyatlı. Tren biletlerini Çin’den değil İnternet üzerinden alırsanız 10-15 dolar komisyon ödersiniz. Yüksek hızlı trende (high speed train) ise ikici sınıf bilet 88 dolar, birinci sınıf bilet 140 dolar, superior class 167 $, business class 276 dolar. Yüksek hızlı trenler 4,5 ila 6 saat arasında, yataklı trenler ise 12 ila 15 saat arasında sürüyor. Sizin için yataklı trende sert yatak uygun olur, ben de sert yataklı trenlerde yolculuk yaptım, gayet iyi. Rica ederim ne kusuru, aklınıza takılan ne varsa sorun lütfen. 🙂

    • Tabii ki canım, bize ucuz olsun da, 12 saat nedir? 🙂 Pekin’den Ulan Bator’a tren 33 saat sürdü, bir 33 daha giderdim, şikayetim olmaz. Rica ederim, takipte kalın, hazırlık çalışmalarınızı ve haberlerinizi beklerim buraya, sevgiler.

  14. Alper metin merhabalar 🙂 ben size birsey daha sormak istiyorum gezimize 6 gun kaldi.. simdi cinliler musluman ulkelerine eziyet ediyor ya gezi sirasinda boyle bir baski ile karsilastinizmi ?

  15. Merhaba Alper, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Çin’de yaşayan biri olarak güldüm baya. Yemeklerin börtü böcek tarzında olmasına alıştık artık ama benim çoğu arkadaşım onlardan uzak duruyor. Başka çin yazıları varsa bekliyorum:)

  16. Merhaba Alper arkadaşım.. Tüm paylaşımları ve cvplarını baştan sona okudum.. Bugüne kadar gördüğüm en keyifli ve bilgi dolu ,site.. CS bünyesinde 2 arkadaş ortak seyahat etmeyi planlıyoruz, acaba öneriniz ne olurdu, tşkler. ?

    • Merhaba. Bloguma ilginize teşekkür ederim. Çin’de epey CS üyesi var ama konu etme ve yanıt verme oranı daha az. Seyahat planınızı yapar yapmaz üyelere yazmanızı tavsiye derim, bir kaç gün yanıt gelmeyince yeni üyelere yazmanız gerekecek çünkü. Ben toplam 20 civarı üyeye yazdım, sadece dördü yanıtladı, biri de kabul etti. Çeşitli adlı sayfamda CS hakkında ayrıntı bilgi var.

  17. Selamlar. Çin’deki hava kirliliğinin sağlığı tehdit edici boyutlarda olduğu konusunda internette pek çok haber ve makale ile karşılaşıyoruz. Bu konuda bilginiz var mı?

    • Merhaba. Evet doğru, Pekin’de yoğun bir hava kirliliği var, ben de kaldığım yüksek binadan gözümle gördüm ve sokaklarda gezerken soludum. Gezmek için gidecekseniz kısa süre maruz kalmanız sorun olmaz, ama Pekin’de yaşamak gibi bir durum söz konusu ise bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.

  18. Merhaba, yazın bir öğrenci projesiyle Çin’e gideceğim ve 1,5 ay kalacağım. Yeşil pasaportum var ve Çin yeşil pasaporta 30 güne kadar vize istemiyor. Kalma süresi sorunumu giriş çıkış yaparak çözmeyi planlıyorum. Bu yolla daha önce sorun yaşayan olmuş mu ya da daha mantıklı bir seçenek var mı, bilgi verirseniz çok sevinirim.

  19. Eylül de pekin e gitmeyi planladık.yiyecekleri yanımızda götürmeyi planladık.orada ev tipi otellere de baktık. İyi gibi göründü gözümüze. Alışveriş için elektronik ve marka ürünler çantalar saatler gözlükler vs.için nereyi önerirsiniz.

    • Merhaba. Pekin’de her damağa uygun yemek bulabilirsiniz, Türkiye’den taşımanıza gerek yok. Elektronik ürünler için birbirine çok yakın Bainaohui/Buynow Computer Shopping Mall ve Wonderful Electronic Shopping Mall alışveriş merkezleri var; Chaoyangmen metro istasyonunun hemen doğusunda. Wangfujing Street’in köşesinde Asya’nın ikinci büyük alışveriş merkezi Oriental Plaza’da ünlü giyim markaları, altın ve mücevherat var. Beijing Glasses City tam bir gözlük cenneti. HongQiao Pearl Market elektronik, saat, ipek, giyim, iç giyim, ayakkabı, çanta ve bavul alışverişi için iyi. Yabancıların alışveriş için çok tercih ettikleri Silk Market ipek, ayakkabı, kemer, çanta, ünlü marka giyim, elektronik, saat, Çin el sanatları ürünleri var; burada inatçı olun ve ısrarla pazarlık yapın.

      • Silk markette aldığım üç saat te iki hafta sonra bozuldu. Satıcıyla hatta kanki olmamıza rağmen . Kesinlikle elektronik bir ürün almanızı tavsiye etmiyorum. Bir de şaşırdığım Türkçe arkadaş diyen bir Çinli bayana rastlamamdı. Rolex saat satıcam diye başımızdan ayrılmayan adam bir de

  20. Merhaba, hocam çinde ingilizce bilen kesit ne kadardır sizce? Daha doğrusu gittiğiniz, seyahat ettiğiniz kesitlerin genellemesini yaparsak ne kadarı biliyor? Merak ediyorum, Üniversite’yi orda okumak ve geri kalan yaşımımı orda sürdürmek istiyorum. Gitmeden önce ne tür eğitimler almam gerekiyor, bilginiz var mı? Çok soru sordum kusura bakmayın, hatam varsa affola.

    • Merhaba. Rica ederim ne hatası. Çin’de İngilizce dil bilme oranı batı dünyasına göre çok düşük ama büyük şehirlerde, üniversite okuyan gençlerin çoğu konuşabiliyor. Uluslararası ya da yurt dışıyla iş yapan şirketlerde çalışanların yabancı dili var. Fakat bunların dışındaki geniş kitlelerin İngilizceyle en ufak bir ilgileri yok. Çin nüfusunun %0.8’inin İngilizce konuşabildiği belirtiliyor.

    • Çin dünyanın en kalabalık ülkesi ve Pekin en büyük kentlerden birisi. Bambaşka bir kültür, mutfak, kafa yapısı, tarih. Kalacak evi şirketiniz mi ayarlıyor, masrafını verip size mi bırakıyor? Dev Pekin’de yaşamak için merkezi semtleri tavsiye ederim. 1st Ring Road içerisinde harika olur, ama 2nd Ring Road içinde olursa da gayet iyi. Heyecanlı olmalısınız. Pekin’e 3 kez gittim; hareketli, canlı, renkli bir şehir.

    • Merhaba Yasin Bey. Pekin gezi yazımı beğenmenize sevindim. Elbette gezebilirsiniz. Ancak Çin son 1 yıldır Türk vatandaşlarına kişisel, bağımsız vizeyi durdurdu, sadece grup ve turla giden turistlere veriyor. Bu durumu serbest bırakıp bırakmadıklarını öğrenmek için elçiliği arayıp sormak gerek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz