Çin Moğolistan Seyahati

Yetmedi 27 ülke, yine gidesim var. Bu kez Çin ve Moğolistan gezisi, yine 1 ay. Haftaya uçakla Pekin‘e gidip 4 gün kaldıktan sonra ünlü Transsibirya Ekspresinin Transmongolia kısmını içeren uzun tren yolculuğuyla Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’a gideceğim. Kentte birkaç gün kalıp yerel bir yataklı trenle Erdenet kasabasına geçeceğim. Ülkeyi kuzey-güney hattında kesen Transsibirya tren hattı dışında sadece bu kasabaya tren yolu var, başka yok. Oradan sonrasında günleri hesaplamak mümkün değil, çünkü gideceğim bir sonraki kasabaya yol yok, günü belli olmayan zamanlarda minibüs kalkabiliyormuş, bozkır üzerinde zıplayarak yapılan bu yolculukla şoför kımızı fazla kaçırmazsa ve araç bozulmazsa (ki bu iki olasılık yüksekmiş) 10 saat sonra Çeçerleg kasabasına gideceğim, orada da birkaç gün kalıp Karakurum, Orhun Anıtları, manastırlar, çadırlı bozkırlar, ıssız topraklarda ne bulursam ona binip dolaştıktan sonra Gobi Çölü‘nü bu kez trene binmeden asarak güneye, Çin‘e dönmeyi planlıyorum (plan yok, düşünüyorum). Oradan irtibat kurduğum biri “burada plan yapamazsın” dedi. Şöyle olur, yerel turizm acentelerinden tur veya rehberli cip alırsan gezersin, ama o da bana yakışmaz biliyorsunuz. 🙂

 

Moğolistan Gezisi

Aşağıda Moğolistan haritası ve yaklaşık seyahat rotamı görebilirsiniz. Bu arada yeşil pasaportum olduğu için Moğolistan vizesi ve Çin vizesi almam gerekmiyor. Moğolistan seyahatimin macera dolu geçeceğine eminim. Moğolistan turları ile değil bağımsız ve tek başıma gitmek heyecan verici. Moğolistan’a gitmek için uzun bir tren yolculuğunu seçmem heyecan verici.

 

mogolistan haritasi
Moğolistan haritası ve Çin Moğolistan seyahatimin yaklaşık rotası

 

Çin devasa bir ülke, Pekin ve çevresindeki birkaç yerde kalmayı düşünüyorum. Moğolistan gezisi çok daha heyecan verici. Türkiye’nin tam 2 kati büyüklüğündeki ülkede sadece 2,7 milyon insan yaşıyor. Ülkedeki tek kent başkent, diğerleri kasaba ve çadırlar. Başkentin nüfusu 1 milyon ve yarısı çadırlarda yaşıyor; ülkenin tüm nüfusunun yarısı gibi.

 

Moğolistan gezi notları
Çin Moğolistan gezisi. Moğolistan hakkında bilgi.

 

Türkiye’deki asfalt yol uzunluğu 62000km, Moğolistan’da 1500km! Başkentten birkaç yere asfalt var, o kadar. Tarifeli otobüs de sadece bu birkaç kasabaya var. Ülkede ulaşım çölde minibüs, at, deve, cip, vs ile yapılıyor. En “sırt çantalı” gezginler için bile turistik çadır kamplarında kalmak yaygın, ama benim hiç niyetim yok yapay yerlerde kalmaya. Seyahat edenlerin karşılıksız birbirini konuk ettiği sisteme (CouchSurfing) üye sayısı son derece az, bazı yerlerde beni misafir edecek kişiler buldum, onların çadırı varsa kalırım.

 

Çin Moğolistan Turu Hakkında İlginç Bilgiler

Biliyorsunuz gezilerimi “en”lere ve “ünlü”lere yönelik yapmam. Bu seferki seyahatimi de “en”lere göre planlamasam da epey “en” göreceğim. İşte Çin Moğolistan gezi turu sırasında görülecek ilginç yerlerden bazıları:

 

– Dünyanın en kalabalık ülkesi (Çin)

– Dünyanın en hızlı tren hattı (Pekin-Tianjin)

– Dünyanın en büyük yapısı: Çin Seddi Bilgi ve Gezi Rehberi

– Dünyanın en güzel tren yolculuğu (Pekin-Ulan Bator, Transmongolia)

– Dünyanın en düşük nüfus yoğunluklu ülkesi (Moğolistan) kilometrekarede 1,5 kişi

– Dünyanın en soğuk başkenti (Ulan Bator)

– Dünyada insan basına en çok at düsen ülke (Moğolistan) kişi basına 13 at

– Dünyanın en kuzeydeki ve en soğuk çölü (Gobi)

 

Çin Moğolistan gezimin yazıları burada: Çin Pekin Gezisi .

 

China Mongolia Travel

This time I am traveling to China and Mongolia, again for one month. Next week I am flying to Beijing. After staying there 4 days I will go to Ulan Bator by Transmongolia part of the famous Transsiberia Express, stay there some days and take a local sleeper train to Erdenet town, with the only railway line except the Transsiberia in Mongolia. After that town it is not possible to calculate my days, because no road to my next destination. A minibus may depart in an uncertain day of the week and drive on the moor. Unless the driver drinks too much kumiss and vehicle breakdown, I will arrive to Tsetserleg town in 10 hours. After some days I will head to Kharkhorin, Orkhon Kültigin Monuments, tents on the desert, no-man lands, with whatever I can find. I am willing to cross Gobi desert without the train back to China. Tourists rent a jeep with guide or take a tour, but I will not. I am excited about my coming China Mongolia travel.

 

china mongolia trip
China Mongolia tour

 

China Mongolia Travel Info

China is a giant country. I am planning to stay in few places around Beijing. Mongolia is more exciting to travel. Only 2.7 million people live in a country exactly double size of Turkey! The only city is the capital, others are towns, tents. Capital’s and country’s half populations live in tents. Length of paved roads is just 1500km, while it is 62000km in Turkey. They have asphalt to just few towns from the capital. Land transportation mostly depends on minivan, jeep, camel, horse etc. Even most “backpack” travellers stay in touristic tent (ger) camps, but I will not stay artifical places. I found few hosts from Couchsurfing, if they have tent, I am welcome 🙂

 

mongolia tour
Mongolia travel notes

 

Interesting Facts About China Mongolia Travel

As you know I never plan my travels for “the mosts”.  Although I did not pick my destination to see the “mosts”, here some of them I will see this time. Interesting facts about China Mongolia travel :

– The most populated country in the world (China)

– Fastest train line in the world (Beijing-Tianjin)

– Biggest construction in the world (Chinese Wall)

– The most epic train journey (Transmongolia)

– World’s lowest population density country (Mongolia) 1.5 person per sq km

– Coldest capital in the world (Ulan Bator)

– World’s highest horse per person ratio (Mongolia) 13 horses per person

– The most northest and coldest desert in the world (Gobi)

 

Would you like to see my travel adventures? CLICK HERE.

24 YORUMLAR

  1. selam kardeşim öncelikle iyi yolculuklar ve bol şanslar diliyorum. lütfen benim bloğumdan 1-2 ülke tanıtımı oku ve senin dönüşünü ve aktarcağın bilgileri bekleyen gezginci arkadaşlarına ayrıntılı bilgiler ver.iyi yolculuklar.

  2. Abi saygilar ,simdi cin vs geziyorsun benimde insallah 2 yillik kalkinma planimda bu tur seyleri planliyorum fakat dil bilmiyorum bu benim icin ne kadar sikinti olur . Hani hic bilmiyor degilim ama biliyorum denemez
    Saygilar

  3. Merhaba,moğolistan gezinizden etkilenmedim desem yalan olur. Bayıldım! 🙂 Peki Moğolca’ yı nasıl hallettiniz, gerek duydunuz mu? Merak ediyorum..

    • Merhaba Şennur Hanım,
      Moğolca bilmiyorum. Bilenlerle İngilizce konuştum, bilmeyenlerle Tarzanca. 🙂 Moğolistan seyahat kitabımda bazı temel sözcüklerin Moğolcası vardı, çok sıkışınca ondan yararlandım. İlginize çok teşekkür ederim. Umarım siz de Moğolistan’a gidebilirsiniz.

    • Merhaba Rıfat Bey. Rica ederim, neden ayıp olsun. Ben 1 ay Çin ve Moğolistan gezisi yaptım, üçte ikisinde Moğolistan’ı gezdim. 6.000 liraya yakın para harcadım, neredeyse en pahalı seyahatim oldu, bunu ben de çözemedim. Sanırım ucuz ülkeler olduğu için biraz ölçüsüz harcadım.

  4. Alper Bey merhaba, Moğolistan turları ile ilgili araştırma yaparken rastladım sitenize. Epey tecrübe edinmişsiniz. Siz de tur düzenliyor musunuz?
    Saygılarımla.

  5. Evet çekindim açıkçası. Yolların durumunu çok güzel açıklamışsınız 🙂 2016 yazına kadar gelişme olur belki.
    Saygılarımla.

  6. Gezilerin detaylı olarak kaça mal olduğunuda yazarsanız sevinirim.Yani uçak biletlerini ve şehirlerarası uçak biletlerini tren ve otobüs biletlerini..

  7. Sayın Alper bey,içinde bulunup faaliyet gösterdiğim grup olan ‘Sınır tanımayan dağcılar spor klübü’ Bursa olarak 2016 yazı Ağustos ayında Mogolistan Orhun Vadisi birde bölge dağlarından birinde bir zirve tırmanışı yapacağız. Bu ülkede diyalog kurabileceğimiz güvenli kişi veya kurumlardan bildirecekleriniz olursa sevinirim. selamlar teşekkürler.

  8. Alper Bey küçüklüğümde dört seneye yakın Moğolistan’da yaşadım;(1998-2001). Yalnız o yaşlarda doğal olarak Orhun Abideleri’nden habersiz olduğum için Orhun Vadisi’ndeki yazıtları görme imkanım olmadı bu yüzden tekrar gitmeyi palnlarsanız bana haber verirseniz sevinirim; çünkü Moğolcayı küçük yaşlarda öğrendiğim için hala unutmadım ve gayet iyi bir şekilde konuşabiliyorum. Bana dönerseniz sevinirim.

  9. merhaba. temmuzda orhun anıtlarını görmek için gideceğim.

    havaalanına indikten sonra 6 tam günüm olacak. bu süre içinde anıtlara gidip gelebilirmiyim.

    ben başkentte tur + rehber kiralamak istiyorum. ancak internetten fazla bilgi bulamadım. tek kişi için tur + rehber fiyatı ne kadar olur tahmini.

    birde tur + rehber kiralamaz isem kendi başıma 6 günde gidip gelebilrmiyim

    gece konaklama olayı nasıl oluyor. bildiğim kadarı ile otel yok. çadırlarda kalınıyor. sonuçta çöl diyebileceğimiz bir ülkede gece kalacak çadırı nasıl bulacağız.

    yanımıza almamız gereken elzem şeyler nelerdir ? kalın elbise/bot/el feneri vs

    birde anıtların orjinalleri müzede diye biliyorum. hangi müzede. oraya da gitmek istiyorum.

    • Merhaba. Moğolistan’da altı gün içerisinde Orhun Anıtları’nı kesinlikle görebilirsiniz. Ben rehber kiralamadım hiç, sizin de buna ihtiyacınız yok. otel var. Temmuz’da Moğolistan’da hava durumu genelde ılık ve güneşli, gece için bir mont alın yeter. El feneri kesinlikle çok gerekli. Anıtların orijinalleri, asıl yerlerinin hemen yanında. Orhun Yazıtları adlı yazımda ayrıntıları anlattım. O yazımı ve diğer tüm Moğolistan yazılarımı okumanızı öneririm.

  10. HOCAM bir yanlışlık var Çin Seddi TÜRK akınlarına karşı yapılmış ve ayrıca Moğolların TÜRK olduğu ispatlandı ve kabul ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz