Buenos Aires gezisi için Uruguay’dan gemiyle dünyanın en geniş nehri Rio de la Plata‘yı geçerek Arjantin‘in başkenti Buenos Aires’e geldim. Burada evinde kalacağım Sebastian’ın numaralarını yazdığı otobüslerin nereden geçtiğini bulmak için biraz yürüdüm. Birilerine sordum, tarif ettiler. Otobüse bindim, aylık kartınız yoksa makineye para atıp bilet alınıyor. Uruguay’da gemiye binmeden önce Arjantin Pesosu aldım ama madeni param yoktu, şoför beni ücretsiz kabul etti. Ayakta çantalarımı bir kenara yerleştirdim, en yakınımdaki kişiye elimdeki adresi sordum. Gidip şoföre sordu ve döndü, yaklaşınca bana haber vereceklerini söyledi. Başka bir tarafta yer boşaldı, oturdum. Epey gittikten sonra kız inerken yanıma geldi, telefonundan tarif öğrenip bir not kağıdına yazmış, adresteki caddeye gitmek için uzun ve geniş Avenida del Libertador Bulvarı’nda kaç numaradan sonraki durakta ineceğimi anlatarak indi. Doğru durakta indim, bir bakkaldan Arjantin romu alıp adresi buldum, Monroe Caddesi’nde, modern bir bina. Brezilya ve Uruguay‘ın Temmuz kışında kalorifersiz evlerde iki hafta üşüdükten sonra daha da güneye, yani daha soğuğa geldim. Buenos Aires tüm Latin Amerika kıtasının en güzel, modern ve Avrupai kenti. Baktım Belgrano güzel semt, bina da şık, hava buz gibi, kesin kalorifer vardır dedim.
Dış kapıda Sebastian’ın dairesinin numarasını çift butona basarak zili çaldım. Hem sayı butonları, hem de harf butonları var. Katı gösteren rakam butonuna ve daireyi gösteren harf butonuna aynı anda basılıyor. Sebastian evde yok, aradım, yoldaymış, 5 dakika sonra geldi, eve girdik ve yine aynı acı gerçekle karşılaştım: kalorifer burada da yok. Buenos Aires gezisi yapacak olanlara kışın yani Mayıs-Eylül arası gelmemelerini öneririm.
Buenos Aires Gezisi
Evde önce Sebastian ve bana Türk kahvesi pişirdim. Sebastian rahat, sıcak ve konuşkan birisi. Gece olduğunda 6 saat aralıksız konuştuğumuzu fark ettim. Türkiye, Arjantin, seyahat, güvenlik, iş, eğlence, ekonomi ve Buenos Aires hakkında konuştuk. Arjantin romu içtik. Sebastian’ın babasının anne ve babası İtalyan, biri Montini’li, diğeri Sicilya doğumlu. Annesinin anne ve babası ise İspanyol; Navarra ve Castillalılar. Bu durumda Sebastian tipik bir Arjantinli, veya Latin Amerikalı. İtalya bir süredir kökenlerinde İtalyan olanlara İtalya pasaportu veriyor. Sebastian İtalya ile bir ilgisi olmamasına rağmen kendi ülkesininkinden başka İtalyan pasaportuna da sahip.
Sabah Sebastian işe gittikten sonra kalktım. Gömleğimi asacak elbise askısı aramak için giysi dolabını açtım, çiçek çıktı. Kış mevsimi soğuk tabii, demek ki balkonda çiçek yetişmiyor. Lamba bile koymuş ısınsın diye. Benim halimi düşünün artık, ne kadar üşüyorum buralarda.
When my Argentinian friend was at work I opened his wardrobe to find a hanger for my shirt, but I saw a flower inside. Their winter is so cold there, I understood that they can’t grow flowers in balcony. He even put a lamb to keep the flower warm. Imagine how much I am cold there.
Dışarı çıkmadan önce ocağı, masayı ve tezgahı temizledim, bulaşıkları yıkadım. Seyahat ederken kaldığım evlerde zamanım olunca böyle küçük jestler yapmak hoşuma gidiyor. Sebastian iyi bir semt olan Belgrano‘da, modern bir binada, dubleks dairede yaşıyor. Bir de kalorifer olsaydı.
Buenos Aires’te Gezilecek Yerler
Evle merkez arasında 130, 15 ve 29 numaralı belediye otobüslerini kullanıyorum. 130 numaraya binip merkeze geldim. Buyurun Florida Caddesi’nin Juan D. Peron Caddesi ile kesiştiği yerden bir görüntü izleyin:
Aşağıdaki Plaza Libertad, Buenos Aires’in merkezi San Nicolas bölgesinin Retiro Mahallesi’nde (Barrio) ve kentin en eski meydanlarından birisi. 1810 yılında Kral VII. Fernando onuruna ve adına açıldı, 1822 yılında Plaza Libertad (Özgürlük Meydanı) adını aldı. Önceleri tehlikeli bir yermiş ve gazetelere soygun haberleriyle çıkarmış. Ancak on dokuzuncu yüzyılın sonunda bu bölgenin gelişmesi ve zenginlerin taşınmasıyla değişmiş. Solda Teatro Colon, sağda Escuela Presidente Roca İlkokulu görülüyor. Meydana Plaza Lavalle de deniyor. Meydan Buenos Aires’te gezilecek yerler arasında.
Escuela Presidente Roca İlkokulu mimar Carlos Morra tarafından Yunan tapınağı tarzında tasarlandı ve 1904 yılında açıldı. Dor tarzı sütunlara sahip bu güzel binayı, okumasam bir sanat merkezi veya önemli bir kamu binası zannederdim. Üst katında çocuklar için bir tiyatro salonu ve etkinlik merkezi var. Anıtsal ön cephesinde yekpare gri granit sütunların üzerinde duran katta gördüğünüz heykeller Giovanni Arduino’nun. Buenos Aires’te gezilecek yerler çok.
Daha sonra Arjantin’in devlet başkanı olacak eylemci, entelektüel, yazar Domingo Faustino Sarmiento, 1849 yılında kitabında şöyle der: “okullarımız çocuklara her gün entelektüel katkıda bulunacak, beğenilerini, bedenlerini ve eğilimlerini eğitecek biçimde inşa edilmelidir.” Bu fikir Escuela Presidente Roca İlkokulu’nun güzel anıtsal binasının temelini açıklıyor. Bu görkemli ve gösterişli binanın amacı önemli, çünkü Sarmiento’nun teorisine göre mimari bir eğitim aracıdır. Okul binası eğitimle ilgili değerleri yansıtıyor. Toplumsal eğitimin ve çocukların önemini vurguluyor; Arjantin’de yaygın, laik ve bilimsel eğitimin yerleşmesinin bir sembolü.
Kentin en önemli opera salonu olan Teatro Colón (Columbus Theatre) dünyanın akustik açıdan en iyi beş konser salonundan birisi. Burada ilk konser salonu 1857 yılında açılmış. On dokuzuncu yüzyılın sonunda yetersiz kalınca şimdiki salon 25 Mayıs 1908 tarihinde Giuseppe Verdi’nin ünlü Aida Operası sahnelenerek açılmış. Teatro Colón her zaman dönemin en ünlü sanatçıları tarafından ziyaret edildi. En son büyük tadilat 2006’dan 2010’a kadar sürdü ve 24 Mayıs 2010 tarihinde yeni sezon programı ile yeniden açıldı. Buenos Aires gezi notları devam ediyor.
Aşağıdaki fotoğrafı Buenos Aires haritasına bakarken sağ elimdeki makinemle yanlışlıkla çekmişim.
Aşağıda gördüğünüz Avenida 9 de Julio dünyanın en geniş caddesi. Adını Arjantin’in bağımsızlık günü olan 9 Temmuz 1816 tarihinden alıyor. 1 kilometre uzunluğundaki Avenida 9 de Juliokuzeyde RetiroMahallesi’nden güneyde Constitucion İstasyonu’na kadar uzanıyor. Her iki yönde yedişer olmak üzere 14 şeritli bir bulvar. 110 metrelik genişliği, Buenos Aires’te standart ölçü olan iki cadde arası tam bir blok kadar. New York’taki Manhattan’dan daha geniş.
Arjantin’de alışveriş ve fiyatları anlattığım yazım: Arjantin’de Alışveriş.
Buenos Aires gezilecek yerler bakımından çok zengin, bitmiyor. Arjantin gezisi için merkez kent.
Av 9 de Julio Bulvarı’ndaki Plaza de la República (Cumhuriyet Meydanı) ve Obelisk(dikilitaş), Alberto Prebisch tarafından tasarlandı ve 1937 yılında açılışı yapıldı, dairesel meydan 1962’de genişletildi. (Obelisco de Buenos Aires)
Obelisk’teki yazı, Arjantin ulusal bayrağının ilk kez 23 Ağustos 1812 tarihinde burada göndere çekildiğini belirtiyor.
Aşağıdaki görüntüde insanlar ne yapıyor?
Aşağıda Arjantin Ulusal Kongresi (Congreso de la Nación Argentina) görülüyor. İtalyan mimar Vittorio Meano tarafından 1898 yılında tasarlanıp Arjantinli mimar Julio Dormal tarafından 1906’da tamamlanan binanın bugünkü estetik ayrıntıları 1946 yılında tamamlandı. Girişin en üstünde, bayrağın arkasındaki dört atlı savaş arabası (quadriga) heykeltraş Victor de Pol’ün eseri. Heykeltraş Lola Mora binanın dışı ve salonları için çok sayıda alegorik bronz heykel yaptı. Muhteşem bina. (Karşılaştırınız: TBMM).
Mate çayı Arjantin‘de de içiliyor, ama kesinlikle Uruguay‘daki kadar değil. Güney Amerika seyahati sırasında çok görüyorum.
Adliye Sarayı Palacio de Justicia aşağıda. Palacio de Tribunales olarak da adlandırılan muhteşem bina, yargıtay ve diğer mahkemelere ev sahipliği ediyor. Mimar French Norbert Maillart tarafından 1889 yılında tasarlanan bina, 1890 Paniği (Pánico de 1890) olarak adlandırılan, ulusal bankanın batması ve büyük politik bunalıma yol açan ekonomik kriz nedeniyle ertelendi ve ancak 1905’te inşasına başlandı. 1910’da kısmen açılan dev bina bu kez de Birinci Dünya Savaşı engeline takıldı. Ancak 1925’te açılabilen Palacio de Tribunales, günümüze dek birçok defa onarım ve eklemeye uğradı. Buenos Aires turu keyifli.
Kenti videolu anlatımlarımla gezmek isterseniz burada: BA Gezisi Rehberi
Arkadaşım Sebastian’ın evinin balkonundan manzara Latin Amerika gezisi keyifli. Arjantin’de yediğim yemekleri ve fiyatlarını görmek isterseniz bu yazımda anlatıyorum: Arjantin Yemekleri.
Sebastian ve kız arkadaşı Anita, evde Türkiye’den küçük hediyeleriyle: Türk kahvesi, pul biber ve Kardeş Türküler.
Buenos Aires’ten yazılarım devam ediyor:
o dolap icindeki cicek degil ama!!!
Ne mate çayıymış be. Hastalık galiba.
Sebastian abi insansever oldugu kadar bitkisevermiş aynı zamanda 🙂
hahahaha çiçek hahahahha
Abi o elbise dolabının içindeki esrar bitkisi.. evde yetiştirenler o şekil yapıyor yani bir normal dolabın yada sizin gördüğünüz gibi elbise dolabına ampul takılıyor, esrar bitkisi evde bu şekil büyüyor 😀
Güzel bir Buenos Aires gezi notları yazısı olmuş, teşekkürler.
Buenos Aires gezisi için kaç gün yeterli?
Buenos Aires büyük ve çok güzel bir kent. Turistik yerleri 2 günde gezebilecek olsanız da o muazzam mimarisini iyice görmek için en az 4 gün kalmanızı öneririm.
selam ben buenos airese 3 temmuzda gidiyorum,9 temmuzda da rioya gececem ordan. hava nasil acaba bu donemde orda?
buenos airesten feribotla gunubirlik montevideoya`da gecmek istiyorum.sabah gidip aksam donmek yeterli olurmu orasi icin?
tesekkurler
Merhaba Kürşat Bey,
Güney yarım kürede mevsim kış, Buenos Aires soğuktur. Rio epey kuzeyde kalıyor, ılık olur.
Buenos Aires’ten gemiyle günübirlik ziyaret olsa da MV güzel bir kent, daha fazla zaman ayırmanızı öneririm.
İyi yolculuklar.
o kadar gezmisin marihuananin ne oldugunu bilmiyon birde dolapta cicek yetistiriyo diye anlatiyon.
bide adres vermisin resimle beraber adamin basinida yakican durduk yere.
Harika mimari yapılar ön planda, insanları da sıcak ve bitki sever bir toplum 🙂
Buenos Aires’in mimarisi çok güzel. Yeşilliği de seviyorlar.
Peki burada da yeşillik yasal mı? 🙂
1.si çiçek yetiştiriyorlar muhabbetine çok güldüm.
2.si insanlar ne yapıyor? videosundaki sarışın abla neler yapıyor öle? ben burda kendimi zor tuttum sen iyi dayanmışsın 🙂
3.sü ya hacı Sebastian Arjantinde o kadar hatun varken onu mu buldun diye sorasım geldi..
Selamlar..arjantine öğrenci olarak gelmeyi planlıyorum..size sormak istediğim bazı sorularım var bana yardımcı olur muusunuz ?
Merhaba. Arjantin gezi yazılarımda üniversiteden biraz bahsettim, daha fazlasını bilmiyorum ama yardımcı olmaya çalışırım, sorun.
ahahah. yazı harika da, tanıdığım bir çok ispanyol ve arjantinlinin yaptığı gibi dolapta çiçek (!!!) yetiştirmeleri kısmındaki naifliğinize bayıldım 🙂
merhaba yazılarınızı büyük bir keyifle okuyorum..bana arjantin gezim için yardımcı olur musunuz ? mail adresinden iletişime geçersek çok sevinirim..şimdiden teşekkürler…
Merhaba. gezi blog yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Elbette olmaya çalışırım. Buradan sorarsanız Arjantin hakkında bilgi sahibi ve gitmiş olan okurlarım da yardım edebilirler.
Isıtma sistemleri neden bu kadar az? Kömür yok mu, ülke ısıtmaya neden önem vermiyor, öğrenebildiniz mi?
Arjantin, Güney Brezilya, Uruguay’da hep üşüdüm. Hayır çözemedim, kimi “bizim kışımız sıcak” dedi, üzerinde hırkalar polarlarla evinde otururken, kimisi “bizde elektrik pahalı” dedi, baktım bizden pahalı değil. Evde soğukta oturmak bir eziyet, maddi durumu iyi insanlar da üşüyor. Anlamadım.