Buenos Aires Arjantin’in başkenti ve Latin Amerika’da 1 Ayda 4 Mevsim seyahatimin en başında kaldığım São Paulo‘dan sonra Güney Amerika’nın ikinci büyük kenti. İspanyolcada “Güzel Havalar” anlamına gelen ve Arjantin’in en büyük kenti olan Buenos Aires’in nüfusu 13 milyona yakın. Kent halkının çoğunluğu İspanyol ve İtalyan kökenli olmakla birlikte, Arap, Musevi, Gürcü, Ermeni, Çin ve Kore kökenliler de yaşıyor. Buenos Aires 2 Şubat 1536 tarihinde Pedro de Mendoza tarafından Puerto de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre (Sevgili Anamız Güzel Hava Bakiresi Meryem’in Limanı) adıyla kuruldu.. Aşağıdaki varili görünce Arjantinlilerin halka açık alternatif tıp tekniğine hayran oldum. İşte Buenos Aires’te gezilecek yerler ve gezi notlarım.

 

buenos aires arjantin
Buenos Aires’te halka açık alternatif tıp.

 

Buenos Aires’te Gezilecek Yerler

Aşağıda heykelini gördüğünüz Giuseppe Mazzini (d. 1805, Cenova – ö. 1872, Pisa, İtalya), Yeni İtalya (Giovine Italia) adlı gizli devrimci örgütün (1932) kurucusu ve Risorgimento hareketinin önderi İtalyan vatansever ve devrimci. Uzlaşmaz bir cumhuriyetçi olarak, İtalya’nın birliğinin ve bağımsızlığının sağlanmasının (1861) ardından Savoie hanedanı önderliğinde kurulan meşruti monarşi yönetimine katılmayı reddetti. Arjantin ve Uruguay‘ın ulusal demokratik hareketleri ve romantik entelektüelleri üzerinde önemli etkiler yaptı. Heykeli Avenida Santa Fe Caddesi, İtalya Meydanı’nda. Buenos Aires’te gezilecek yerler çok, adım adım dolaşmaya devam ediyorum.

 

buenos aires gezilecek yerler
Giuseppe Mazzini heykeli, Avenida Santa Fe, Plaza Italia, Buenos Aires’te gezilecek yerler.

 

latin amerika gezi
Microcentro, Buenos Aires’te gezilecek yerler.

 

Microcentro semti Buenos Aires’te borsa ve büyük şirketlerin bulunduğu merkezi bir bölge. Aşağıda Avenida Leandro N. Alem Caddesi’ni görüyorsunuz. Sağdaki Buenos Aires Ticaret Borsası (Bolsa de Comercio de Buenos Aires) binası Norveç asıllı Arjantinli mimar Alejandro Christophersen tarafından 1913 yılında tasarlandı ve 1916’da inşası tamamlandı. Arjantinli mimar Mario Roberto Alvarez 1977 yılında ilaveler yaptı.

 

Buenos Aires gezilecek yerler
Buenos Aires Ticaret Borsası BCBA, Buenos Aires’te gezilecek yerler arasında.

 

güney amerika seyahat
Microcentro, Buenos Aires’te gezilecek yerler.

 

Aşağıdaki fotoğrafın solunda Arjantin Savunma Bakanlığı’nın yer aldığı, 1943 yılında inşası biten muazzam Libertador binasını (Edificio Libertador), sağda Başkanlık Sarayı’nı görüyorsunuz. Buenos Aires’te gezilecek yerler arasında başta geliyor.

 

Buenos Aires gezi
Arjantin Savunma Bakanlığı ve Başkanlık Sarayı, Buenos Aires.

 

Arjantin Ulusal Bankası (Banco de la Nación Argentina) binası 1938 yılında tasarlandı, inşası 1955’te tamamlandı. Devlete ait bankanın Arjantin’deki 624 şubesinden başka, 16 ülkede de şubeleri var. Plaza del Mayo Meydanı’nda yer alıyor.

 

latin amerika gezi
Arjantin Ulusal Bankası, Banco de la Nación Argentina, Buenos Aires’te gezilecek yerler.

 

Çocuklar her yerde güzel. Öğretmenlerinin eşliğinde Arjantin Başkanlık Sarayı’nı gezmeye gelmişler. Saray onlar için de Buenos Aires’te gezilecek yerler arasında.

 

latin amerika yaşam
Buenos Aires’te gezilecek yerler.
Buenos Aires gezilecek yerler
Arjantin Başkanlık Sarayı’nda nöbet tutan askerler. La Casa Rosada, Buenos Aires.

 

Arjantin Başkanı Julio Roca 1882 yılında mimar Enrique Aberg’i eskiden burada bulunan başkanlık binasının yerine yakındaki postaneye benzeyen yeni bir bina tasarlaması için görevlendirdi. Daha sonra mimar Francesco Tamburini ikisinin arasına ekler yaptı ve iki bina bütünleştirildi, böylece La Casa Rosada meydana geldi. Pembe Ev olarak adlandırılan bina bugünkü biçimini 1898 yılında aldı. Sarayın Arjantin tarihi için önemli bir yeri var.

 

Buenos Aires gezi
Başkanlık Sarayı La Casa Rosada. Buenos Aires, Arjantin’de gezilecek yerler.

Arjantin Devlet Başkanı’nın La Casa Rosada (The Pink House) adlı Pembe Ev’inin resmi adı Casa de Gobierno, “Devlet Evi” demek. Casa Rosada Buenos Aires’in en sembolik binalarından birisi. İçerisinde eski Arjantin başkanlarının eşyalarının bulunduğu bir müze de var.

 

Buenos Aires La Casa Rosada
Buenos Aires’teki Arjantin Başkanlık Sarayı La Casa Rosada.

 

Aşağıdaki fotoğrafımda gördüğünüz Plaza Del Mayo (Mayıs Meydanı), adını Arjantin’de bağımsızlığa giden yolu açan 25 Mayıs 1810 (Revolución de Mayo) devriminden alıyor. Yakın tarihte ülke dışında da duyulmasının nedeni, 1976 ve 1982 yılları arasında, darbe sonucu ülke yönetimini ele geçiren generallerin hapishaneye attıkları hariç otuz binden fazla insanı ortadan kaldırdığı askeri yönetim oldu. Ülkede her şey Hıristiyan değerleri korumak ve komünizmi engellemek adı altında yasaklanmıştı, iki kişiden fazlasının yan yana gelmesi ve konuşması suçtu.

 

Ancak 1977’de bir grup anne ve büyükanne hükümet binası önünde bulunan Plaza del Mayo’da herşeyi göze alarak bir araya gelmeye başladı. Kayıp olan oğullarını, kardeşlerini ve torunlarını seslerini hiç çıkarmadan sadece hükümet binasının karşısında durarak talep ediyorlardı. Sayıları giderek arttı, birçok soruşturmaya ve dayağa maruz kaldılar, ancak başlarına beyaz başörtülerini takıp meydana çıkmaktan vazgeçmediler ve tüm dünya onları bu şekilde tanıdı. Ülke normal yönetimine kavuştuktan sonra yapılan araştırmalar kayıpların çoktan öldüğünü ve cesetlerinin yok edildiğini ortaya çıkardı, ancak bu anneler generallerden hesap sorulması için eylemlerine devam ettiler. Arjantin’de Asociación Madres de Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı Anneleri) olarak anılan  kadınlardan esinlenen ve 27 Mayıs 1995’den beri Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı’nda toplanan Türkiye’deki kadınların adı Cumartesi Anneleri.

 

buenos aires'te gezilecek yerler
Plaza del Mayo Meydanı, Buenos Aires’te gezilecek yerler.

 

Aşağıda Plaza del Mayo Meydanı’nda granit kaide üzerindeki bronz heykelini gördüğünüz General Manuel Belgrano, Arjantin’in kurucu atalarından birisi. 1810 ile 1818 yılları arasındaki Arjantin Bağımsızlık Savaşı’nın lideri ve ulusal Arjantin bayrağının tasarımcısı. Buenos Aires’te kalmakta olduğum güzel Belgrano semtine ve Avenida Belgrano Caddesi’ne adını veren liderin asıl ve tam adı Manuel José Joaquín del Corazón de Jesús Belgrano

 

buenos aires gezilecek yerler
General Manuel Belgrano Heykeli, Plaza del Mayo Meydanı, Buenos Aires.

 

Buenos Aires’te gezilecek yerler, gezi notları.

 

latin amerika yaşam
Arjantin’de bir evsiz, Plaza del Mayo (Mayıs Meydanı), Buenos Aires.

 

Buenos Aires’te gezilecek yerler çok fazla. Bir Buenos Aires turu satın almaktansa bağımsız gelip uzun uzun gezmenizi öneririm.

 

Plaza del Mayo BA cumartesi anneleri gezilecek yerler
“Birlik ve düzen içinde Arjantin”. Plaza del Mayo (Mayıs Meydanı), Buenos Aires.

 

Buenos Aires kentinin en eski ulusal anıtı Pirámide de Mayo (Mayıs Piramidi – May Pyramid) Plaza del Mayo Meydanı’nın tam ortasında yükseliyor. 1811 yılında Primera Junta tarafından Mayıs Devrimi’nin birinci yıl dönümünü kutlamak için emredildi. Prilidiano Pueyrredón trafından 1856 yılında onarıldı. Birçok değişikliğe uğradıktan sonra, gelecekte çevresine çok daha büyük bir anıt inşa edileceği düşüncesiyle 63 metre doğuya, meydanın daha geniş olan ortasına taşındı ama bu çevreleyen dev anıt projesi hiçbir zaman gerçekleşmedi. 18.76 metre boyundaki Pirámide de Mayo’nun tepesinde, Fransız heykeltraş Joseph Dubourdieu tarafından yapılan ve özgürlüğü temsil eden bir heykel var. Buenos Aires gezi notları devam ediyor..

 

mayıs meydanı buenos aires
Pirámide de Mayo (Mayıs Piramidi), Plaza del Mayo, Buenos Aires gezi notları.

 

Buenos Aires Cabildo (Cabildo de Buenos Aires) İspanyol İmparatorluğu’nun Amerika kıtasındaki en son ve en kısa süren Virreinato del Río de la Plata adlı genel valiliğinin ve kolonyal belediye konseyinin (ayuntamiento) yönetim binasıydı. Burada ilk bina 1610 yılında inşa edildi ve ileride birçok ilaveler yapıldı. Cabildo binası bugün bir müze olup, Ulusal Cabildo Müzesi (Museo Nacional del Cabildo) ve Mayıs Devrimi Müzesi’ni (Museo Nacional del Cabildo y la Revolución de Mayo) barındırıyor. Arjantin tarihi için önemli bir müze.

 

Cabildo de Buenos Aires
İspanyol sömürge valiliği binası Cabildo de Buenos Aires. Arjantin tarihi.

 

Plaza del Mayo Meydanı’nın biraz güneybatısında ve Montserrat semtindeki Buenos Aires Kent Konseyi Sarayı (Palacia de la Legislatura de la Ciudad de Buenos Aires) binasının tasarımı bir yarışma sonucunda mimar Héctor Ayerza’ya verildi. Fransız neoklasik mimarisinden etkilenen Ayerza tasarımı binanın inşası Ağustos 1927’de başladı ve yeni Buenos Aires Kent Konseyi Ekim 1931 günü açıldı.

 

latin amerika gezisi
Arjantin tarihi.

 

1943 yılında bir hükümet darbesiyle başa geçen Juan Perón İşçi ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı kurdu ve bu binanın bir kısmını bakanlığa ayırdı. 1946 seçimlerini kazanan Juan Perón, Leguslatura binasını bir ulusal tarihi anıt olarak ilan etti ve eşi “first lady” Evita‘nın (Eva Perón) bakanlık kısmını Eva Perón Vakfı için kullanmasına izin verdi. Hayırseverlik vakfı 1955 yılında Perón iktidarının devrilmesine dek kent konseyi binasında kaldı.

 

latin amerika gezisi
Buenos Aires Kent Konseyi. Palacia de la Legislatura de la Ciudad de Buenos Aires. Arjantin tarihi.

 

Arjantinli asker ve siyasetçi Juan Domingo Perón üç kez Arjantin devlet başkanı seçildi ve 1946-1955 ile 1973-1974 arasında görev yaptı. Perón ve eşi Eva Peron (Evita) Arjantin halkının bir bölümünce oldukça fazla sevildi. Perón’un yandaşları yoksulluğu yoketmek ve emeği saygınlaştırmak için yaptıklarına övgüler dizerken karşıtları ise onu demagog ve diktatör olarak görüyor. Günümüzde Arjantin’de hâlâ yaygın olan ve kapitalizm ile sosyalizm arasında üçüncü bir yol olduğunu iddia eden siyasal Peronizm hareketini başlattı. Evita ve eşinin mezarını ziyaret ettiğim muhteşem güzellikteki Recoleta Mezarlığı yazıma bakabilirsiniz.

 

Peron arjantin evita
Juan ve Eva Peron (Evita) ile ilgili kitaplar, fotoğraflar, nesneler. Buenos Aires.

 

Buenos Aires Florida Street
Buenos Aires, Florida caddesi. Arjantin’de yaşam.

 

Buenos Aires seyahat
Florida Caddesi’nde yerde satılan, atıklardan yapılmış biblolar. Buenos Aires.

 

Florida Caddesi’nde çalan sokak müzisyenlerinin kısa görüntüsü:

 

 

Kenti videolu anlatımlarımla gezmek isterseniz burada: Buenos Aires Gezisi Rehberi

 

Buenos Aires Florida yaşam
Florida Caddesi, Buenos Aires’te yaşam.

 

Arjantin flamenko
Arjantin flamenko. Florida Caddesi, Buenos Aires’te gezilecek yerler.

 

Çektiğim bir flamenko dansı gösterisini izleyin:

 

 

 

buenos aires arjantin
Buenos Aires gezisi

 

Buenos Aires’in şahane mimarisinden bir ayrıntı. Yapmakta olduğum bir aylık Latin Amerika gezisi sırasında en güzel mimariyi Buenos Aires’te görüyorum.

 

Buenos Aires gezisi
Buenos Aires gezi notları.

 

Yaya Florida Caddesi’ni kesen Gral Juan D. Peron Caddesi.

 

buenos aires gezi
Gral. Juan D. Peron Caddesi. Buenos Aires gezisi.

 

Florida Caddesi ile Diagonal Norte Caddesi’nin kesiştiği yerdeki küçük üçgen meydandaki (Plazoleta Ciriaco Ortiz) binaları pek beğendim. Buenos Aires mimarisinin önemli bir kısmı 19. yüzyılın başında Paris merkezine benzeyecek biçimde inşa edildi. Önemli ve anıtsal yapıların her yerden görülmeleri sağlandı. 1927’de Eduardo Le Monnie’nin tasarladığı Edificio Bencich binasının önündeki 1936 yapımı art-deko tarzı anıt, eski başkan Roque Sáenz Peña onuruna, Arjantin’de her vatandaş için gizli ve zorunlu oy kullanmayı başlatması anısına inşa edildi. Heykel Arjantin’den götürülen tek parça taştan, Paris’te José Fioriavanti tarafından yapıldı. Dizinde kitapla oturan adam, devlet adamını temsil ediyor. Çocuğa sarılan adam ve kadın, Arjantin’in göçmenlere kucak açmasını gösteriyor. Çektiğim fotoğrafta görünmeyen yazıtlı ve kılıçlı adam, zorunlu seçimleri temsil ediyor. Anıtın İspanyolca adı Monumento a Roque Sáenz Peña.

 

arjantin seyahat
Plazoleta Ciriaco Ortiz Meydanı, Buenos Aires’te gezilecek yerler, Arjantin seyahati.

Avenida Cordoba ve Esmeralda Caddeleri’nin kesiştiği yerdeki bu bina da yukarıdaki gibi Bencich Kardeşler için Fransız mimar Eduardo Le Monnier tarafından 1927 yılında tasarlandı. Eklektik (karma) tarzdaki bina çok büyük ve kırmızı kuleleri güzel.

 

buenos aires gezilecek yerler
Edificio Bencich Binası, Avenida Cordoba Caddesi, Buenos Aires, Arjantin.

 

Plaza Fuerza Aérea Argentina Meydanı’ndaki Torre de los Ingleses (İngiliz Kulesi) veya Torre Monumental adlı saat kulesi, Buenos Aires’in Retiro Mahallesi’nde (barrio), Avenida del Libertador adlı ana caddesinin yanında. Kaldığım ev de 25 kilometre uzunluğundaki Avenida del Libertador Caddesi’nde, ama buraya çok uzak. Buenos Aires’te yaşayan İngilizler tarafından 1810 Mayıs Devrimi’nin yüzüncü yıldönümü  anısına 1910 yılında kente bir hediye olarak inşa edildi. 1982 yılındaki Falkland Savaşı’ndan sonra adı değiştirilerek Torre Monumental oldu.

 

Torre de los Ingleses torre monumental buenos aires
Torre de Los Ingleses veya Torre Monumental adlı saat kulesi, Buenos Aires.

 

Florida Caddesi 801 numaradaki 1914 yapımı bu güzel bina, Arjantin Deniz Kuvvetleri Merkezi. 1882 yılında kurulan ve bugün bu binadaki Deniz Kuvvetleri Kulübü bahriyeliler arasında saygınlığı artırmayı amaçlayan, sivil bir grup.

 

Centro Naval BA
Deniz Kuvvetleri Merkezi, Buenos Aires, Arjantin gezisi.

 

Latin Amerika’nın en güzel kenti Buenos Aires’ten yazılarımın devamı için TIKLAYIN. 

23 YORUMLAR

    • Buenos Aires’te gezilecek yerler genelde merkezde olsa da büyük bir kent ve bazen otobüse binmek gerekiyor. Yazılarımın her birinde birbirine yakın yerleri yazdım, o şekilde düşünebilirsiniz bir kent haritasına bakarak.

  1. Her ne kadar hiç yorum yazmasam da neredeyse tüm yazılarınızı heyecanla okudum. umarım bir gün bende sizin gibi hayellerime ulaşıp tek başıma “Güzel Havalar”da dolaşıp bu muhteşem mimarilere hayranlıkla bakarım.

  2. Yazinizi basindan sonuna okudum.Ancak nasil bir yorum beklediginizi anlayamadim.Filmekiminde gösterilecek olan film için biletinize talibim.Yorum olmasa da imladan ve yazimdan sansim olabilir diye düsünüyorum.(da ekini ayri yazmak önemli sonuçta :)) sevgiler

  3. Mutlaka gideceğim Alper Bey bende şu an hazırlık aşamasındayım önümüzdeki yaz mutlaka yurtdışı gezilerine çıkacağım, sizin sayenizde gitmek istediğim yerler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldum.teşekkürler.

  4. Gezi yazilarina olan ilgim sitenizi veya Facebook sayfanizi bulmama aracilik etti. Ne zaman gunluk hayattan bunalsam bu sayfalara yolculuk ediyorum ve bu beni gercekten rahatlatiyor. Umarim bu yazmak askiniz hicbir zaman sona ermez.

  5. “Beni bu güzel havalar mahvetti” der ya Orhan VELİ, onu tezatlaştırırmışçasına güzel bir kent gördük sayenizde. İrdelercesine art-deco, post-modern mimarisi, plastik eserleri öyle güzel yakalanmış ki tarafınızdan… Teşekkürler Alper Bey. Kaleminize, gözünüze, ayağınıza sağlık.

  6. Buenos Aires gerçekten de güzel bir şehirdir. Güvenlikle ilgili konular bazen çok abartılıyor. La Boca semti gibi yerlerde geç saatlerde gezmediğiniz sürece başınıza bir şey gelme ihtimali İstanbul’dan azdır. Size otobüsten çok metroyu tavsiye ederim. Her yere metro yok tabii, örneğin limana, ancak çok daha pratiktir. Tabii ki döküntü ötesi vagonlardan oluşan bir metroya hazır olun. Pembe kadife kumaştan çek yat tarzı koltuklar ilkgörüşte sizi şok edecektir, ya da Nuh nebiden kalma vantilatör tarzı havalandırmalar. Bu demek değil ki Buenos Aires döküntü bir şehir. Hayır, oldukça düzenlidir. Yokuşu yoktur, o nedenle bisiklete bineni de spor yapanı da çoktur. Çok düz bir şehir olduğu için biraz fazla yağmur yağınca kaçınılmaz olarak su baskınları olur. Turistik yerlrden kaçıpşehri kendiniz keşfe çıkınca çok daha fazla zevk alırsınız. Avrupa İspanyolcası biliyorsanız bir yere kadar idare edersiniz. Buenos días yerine Buen dia diyen insanlar diyarıdır Arjantin. Telaffuzları feci farklıdır, alışırsınız ama zorlanırsınız ilk başlarda. İngilizcenize güvenmeyin. Çin’den iyidir tabii ki ama yine de pek işinize yaramaz İngilizce. Gençler bile pek bilmez İngilizceyi. Alper Bey’in dediği gibi imkanınız varsa gidin gezin Arjantin’i. Şehirlerle sınırlı kalmayın. Güney Amerika’nın tadı uçsuz bucaksız pampalarda, bulutlara ulaşan trenlerde, And Dağları’nın kasabalarında ve köylerinde çıkar. Yoksa bütün metropoller birbirine benzer dünyada.

  7. öncelikle paylaşımınız için teşşekürler… ben eşimle gitmeyi planlıyorum bu kış.. güvenlik konusunda çekincelerim mevcut özellikle ben şehir içi ulaşımlarda taxi kullanmayı düşünüyorum taxiler güvenlimi ve ücretleri nasıl acaba… otel için hangi bölgeyi öneririsiniz ve son olarakta arjantinin steak etleri meshur en güzelini nerde yiyebilirz ve ücretleri nasıl….şimdiden teşşekürler

  8. Kuzey Kore den bir uçak dolusu adam kaçırıp Bounes Aires sokaklarına salmayı hayal etttim bir an … Hem de en fanatiklerinden … Ne düşünürlerdi , ne hissederlerdi acaba ?… Kocaman bir hayal kırıklığı herhalde …

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz