Arjantin ve Türkiye arasında fiyatlarda büyük bir fark olmasa da, genel olarak Arjantin daha ucuz. 1 Türk Lirası=2.6 Arjantin Pesosu ediyor ama bunu 2.5 kabul ettim, bu yuvarlama benim yararıma. Arjantin para birimi pesonun kodu ARS ve sembolü $ şeklinde. 1 ARS = 100 centavo adlı küçük para birimi kadar ediyor. Enflasyon arttıkça çeşitli dönemlerde birkaç sıfır atılan peso’dan, 1969 yılından bu yana tam 13 sıfır atıldı. Arjantin’de yaşamı merak edenler, Arjantin gezisi yapmak isteyenler için bazı fiyatları yazmayı yararlı gördüm. Seyahatlerimizi ucuza getirsek de hiç bir şey satın almadan gezmek mümkün değil, o yüzden Arjantin’de alışveriş yerleri ve izlenimlerimi, yiyecek ve market fiyatlarını paylaşıyorum.
Cihaz atıklarından yapılmış heykelcikler sokak tezgahında.
Buenos Aires’te Alışveriş
Florida Caddesi 343 numaradaki Galería Mitre, Cizvit etkili barok tarzı mimarisi ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ön cephesindeki dekor, Cizvitlerin 1580’lerde birçok misyon çalışmaları yaptıkları kuzeyin yerlilerinin sanatından ilham alıyor. Taş süslemeler mükemmel korunmuş, görüntüyü tek bozan şey olan yeşil tabelanın sahibi Şilili Falabella mağazası 2005 yılından bu yana burada.
6.000 metre karelik alana sahip Galería Mitre 1930 yılında mimar Estanislao Pirovano tasarımıyla Arjantin’in en önemli gazetesi La Nación için inşa edildi. Bugünkü Evita Müzesi’ni de tasarlayan Estanislao Pirovano, Buenos Aires’e Gotik Uyanış (Gothic Revival) ve Tudor (16. yüzyıl İngiltere) mimari tarzlarını getirmesiyle tanınıyor.
Falabella’da tipik bir mağazada bulabileceğiniz her şeyi görebilirsiniz; mücevherat, kozmetik, giysi, ev ürünleri, lüks ürünler, telefon vs.
Buenos Aires’in en lüks ve ünlü alışveriş merkezi Galerías Pacífico (Pacific Gallery), Buenos Aires’in uzun yaya caddesi Florida ile Cordoba Caddeleri’nin kesiştiği yerdeki Edificio del Pacificio binasında bulunuyor. Fransız Beaux Arts tarzı bina, mimarlar Emilio Agrelo and Roland Le Vacher tarafından Paris’in Le Bon Marché adlı en ünlü mağazası model alınarak 1889 yılında Argentine Bon Marché mağazası için tasarlandı.
1896 yılında binanın bir kısmı müzeye çevrildi, ve daha sonra İngiliz Buenos Aires and Pacific demiryolu şirketi taşındı. Şirketin adı Buenos Aires ile Şili’deki Valparaiso kenti arasına bir tren koyarak taa Pasifik Okyanusu’na ulaşma hedefinden kaynaklanıyor. O zamandan günümüze bina Edificio Pacífico olarak adlandırılıyor. Bence Buenos Aires’te gezilecek yerler arasında tarihi, kişilikli, zarif mimarili alışveriş merkezleri de var. Arjantin’de ne alınır diye merak edenler gezebilir.
Arjantin’de 1976 – 1983 yıllarındaki askeri cunta döneminde Edificio del Pacificio işkence merkezlerinden biri olarak kullanıldı. The Shock Doctrine adlı kitabında Naomi Klein, 1987 yılında binanın bodrumunda film çeken bir ekibin bu terk edilmiş işkence merkezini, mahkumların duvarlardaki isim, tarih ve yardım isteği yazılarını bulduklarını yazıyor.
1989 yılında ulusal tarihi anıt olarak ilan edilen Edificio del Pacificio binası yıllarca terk edildikten sonra Juan Carlos López tarafından onarıldı ve Galerías Pacífico olarak açıldı. İçerisinde alışveriş merkezinden başka Jorge Luis Borges Kültür Merkezi ve Julio Bocca Dance Studio da var. Alışveriş merkezinde Polo Ralph Lauren, Christian Lacroix, Christian Dior, Lacoste, Tommy Hilfiger, Hugo Boss ve La Martina gibi birçok lüks markanın dükkanı var.
Arjantin’de Alışveriş
Buenos Aires Galilei Gökevi (Planetario de Buenos Aires Galileo Galilei) bahçesinde seyyar satıcılar.
Buenos Aires’in bohem San Telmo semtindeki şahane tasarım dükkanlarından birisi. Arjantin’de alışveriş keyfi.
Kaldığım evin bulunduğu cadde olan Av. Monroe Caddesi’nin Arribeños Caddesi ile kesiştiği köşede büyük bir market ve sinema salonu var. Arjantin’de alışveriş örneği olarak burada yaptığım alışveriş ve fiyatları şöyle:
2.5 litre kola (Coca Zero 2.5) 11.45 ARS (4.8 TL)
1 litre Black Jack yerli viski (Whisky Black Jack ) 15.59 ARS (6.5 TL) -Evet evet, doğru!-
1 litre Termidor cabernet kırmızı şarap (Termidor vino tinto) 8.15 ARS (3.4 TL)
6 küçük ekmek-yarım kilo (6 pan frances-0.5kg) 6.25 ARS (2.6 TL)
200gr Tholem jambonlu eritme peynir (QSO Thol J) 8.2 ARS (3.5 TL)
180gr mozarella peyniri (queso mozzerel) 12.90 ARS (5.4 TL)
180gr sucuk (salamin p/fino) 12 ARS (5 TL)
1 domates-250 gr (tomate elegido) 2.2 ARS (1 TL)
2 baş sarımsak (2 ajo suelto) 1.67 ARS (0.7 TL)
4 patlıcan-650 gr (berenjena negra) 7.63 ARS (3 TL)
300 gr soğan (cebolla comercial) 1.2 ARS (50 Kuruş)
1 kırmızı biber (pimiento rojo) 4.5 ARS (2 TL)
700 gr mandalina (mandarina criolla) 4 ARS (1.6 TL)
1 litre süt (leche la b) 2.5 ARS (1 TL)
Toplam 98 peso = 40 TL.
İstanbul’da alsaydım kaç lira tutacaktı? : 160 TL. Arjantin pahalı mı? Hayır ucuz.
Gittiğim ülkelerde market, pazar, çarşı gezmeyi seviyorum. Aşağıda sucuk çeşitleri görüyorsunuz.
Arjantin’in en ünlü ve sevilen tatlısı Dulce de leche çeşitleri aşağıda. Uruguay’ın da milli tatlısı olan Dulce de leche’nin ayrıntısı ve tarifini ilgili yazımda okuyabilirsiniz.
Brezilya ve Uruguay‘da olduğu gibi Buenos Aires’te de binalarda kalorifer olmadığını yazmıştım. Haftalardır donuyorum buralarda. Elektrik sobası fiyatlarına bir bakayım dedim ki gözlerime inanamadım. Genel olarak Türkiye’den daha ucuz olan Arjantin’de ısıtıcılar çok pahalı. İthal olduklarını sanarak hepsine tek tek baktım, aşağıdakilerin hepsi Arjantin malı.
Aşağıda gördüğünüz, Türkiye’de 30 TL’ye satılan küçük elektrikli ısıtıcı burada 299 ARS yani 125 TL !
Arjantin’de üretilmiş elektrikli soba 1000 TL (2419 ARS). Arjantin genel olarak Türkiye’den ucuz ama bu elektrik sobaları pahalı.
Yerli malı klima 6.679 Arjantin Pesosu, yaklaşık 2.750 TL. Ateş pahası.
Arjantin malı mikrodalga fırın peşin alırsanız 1.239 ARS, yani yaklaşık 500 TL.
Elektrikli soba 459 Arjantin Pesosu, yaklaşık 200 TL. Bizde çok daha ucuz.
Şehri video anlatımlarımla tanımak isterseniz burada: Buenos Aires Gezisi Rehberi
Recoleta semtinde girdiğim mobilya mağazası:
Bir başka mobilya mağazası:
Latin Amerika gezisi yapmak isteyenler için maliyet elbette gidecekleri ülkelere göre değişir. Arjantin kıtada yaşamın ucuz olduğu ülkelerden.
Gerçekten çok hoş ve açıklayıcı bir yazı olmuş. 🙂 Ayrıca resimlerin güzelliği de bir ayrı tat katmış.. Teşekkürler.
Teşekkürler 🙂
Arjantin ve Buenos Aires’te fiyatlar hakkında bilgi vermeniz iyi olmuş. Arjantin Türkiye’den ucuzmuş.
Evet, Arjantin Türkiye’den kesinlikle ucuz.
Gördüğüm kadarıyla Arjantin’de fiyatlar ve yaşam Türkiye’den ucuz. Teşekkürler.
Doğru, Arjantin ucuz bir ülke.
Alolikler için müthiş bir memleket. TR’de su aldığımız paraya orda alkol alınabiliyor 🙂
Arjantin’de içki Türkiye’den epey ucuz. 🙂
Çok teşekkür ederiz. Gerçekten çok yararlı oldu.
kısmet olursa haftaya arjantine gıdıyorum. bılgılendım tsk ederım. sıze guzel seyehatler dılıyorum
Keyifli bir Arjantin gezisi dilerim Erol Bey.
Alper bey merhaba, genel bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Size bi sorum olacak; üç aylık bi arjantin ziyareti düşünüyorum. Bir kaç gün içinde. Buenos Aires’te konaklama fiyatlarının uygun olduğu yerleri ve bu süre içinde ne kadar param olsa idare eder..
Merhaba Ali Bey,
Buenos Aires’te otelde değil evde kaldım, konaklamaya para vermedim. Çeşitli sayfamdaki Couchsurfing başlıklı yazımda nasıl kalındığını anlatıyorum. Merkezi bir semtte kalmanızı öneririm. Buenos Aires gezi yazılarımın tamamını okuyarak bir semt seçebilirsiniz. masraf tamamen size göre değişir. Arjanti Türkiye’den ucuz bir ülke. İyi yolculuklar.
Merhabalar,
Bu bilgilendirici yazı için elinize sağlık. Bueons Air’in pek güvenli bir şehir olmadığını, soygun ve taksi vs gibi yerlerde dolandırıcılığın da çok olduğunu okuyorum. Gitmeyi planlıyorum ama bu biraz gözümü korkuttu. İstanbul’la kıyaslarsanız ne derece güvenli ve siz herhangi bir şey yaşadınız mı? Genel yorumunuz ne olur, şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Silahlı soygun İstanbul’dan çok daha yaygın, ama bir yabancının genel olarak başına gelebilecekler bakımından İstanbul ile benzer düzeyde veya biraz daha iyi diyebilirim. Benim başıma bir şey gelmedi ama gece yalnız dışarı çıkmadım hiç. Evinde kaldığım Arjantinli arkadaşım son 3 yılda 3 kez sokakta silahlı soygun yaşamış biri.
arjantinde nasıl iş bulabiliriz sığınma felanda veriyormu tek odalı oda ne kadar
Arjantin’e gezmeye gittim ben, iş ve sığınma şartlarını bilmiyorum.
Arjantinde Resmi ve Gayriresmi Doviz vardır. 1 doları resmi olarak bozdurursan 8 peso Resmi olmayan yerlerden bozdurursan 13.5 14 peso civarındadır. bu bozduracağın para miktarına göre düşebilir 13 olabilir yükselebilir 15’te olabilir bunun için ne kadar bozduracaksın diye sana sorar resmi olmayan yerde yani Cambiocular var oradan Cambio Cambio diye bağırıyorlar Nasipse 15 20 kasımda oradayım. yaklaşık 1.5 sene kalıcam.
Benim yazdığım resmi rakamla sizinki aynı, resmi olmayan kurdan hiç bozdurmadım. Genelde ATM’lerden mevduat hesabımdan bulunduğum ülkenin para birimini çekiyorum. Arjantin para birimi peso ve kurlar hakkında bilgi için teşekkür ederim. 1.5 sene gibi uzun bir sürede ne yapacaksınız?
bende kasım ayında buradan başlayıp, tüm güney amerikayı gezicem fakat. nerelerden orada nasıl para çekebilirim konusunda kafamda çekinceler var. Burdaki banka hesabımdan herhangi bir atm den para çektiğimde, komisyon oranlarını ve banka kurları hakkında bir bilgin var mı? aynı zamanda burda bulunan kredi kartımı herhangi bir yerde rahatlıkla kullanabiliyor muyum?
Merhaba. Ben de yurt dışında kendi hesabımdan çekiyorum, siz de Arjantin bankalarının ATM makinelerinden Arjantin pesosu çekebilirsiniz. Komisyon oranları bankaya göre değişir ama yanınızda toplu para taşıma riskini göze almayacak kadar düşük. Kredi kartınızı da kullanabilir, Arjantin’te alışveriş veya yemeklerde yararlanabilirsiniz. Çeşitli adlı sayfamda yurt dışında para kullanımı hakkındaki videolu yazım size yararlı olur.
Fânî dünyâda Arjantin gibi memlekete gidiyorsun helâl olsun. Allah’ın imkân verdiği kulusun. Mâşallah. İmendim doğrusu. Saygılar.
Arjantin büyük ve güzel bir ülke, Buenos Aires harika bir şehir, iyi ki gittim. İlginize teşekkür ederim. Saygılar.
Selam ben de Arjantin’e gidecem evlilik için orada evlenip kalabilir miyim yoksa Türkiye’de evlenelim.
Market alışverişi şu an 10 TL’ye geliyor sanırım 🙂