Arnavutluk (İng: Albania. Arn: Shqipëri/Shqipëria, okunuşu Şkiperi), komünizm döneminde dünyanın en kapalı ülkelerinden biriydi. 50 yıl boyunca bu ülkeye tek bir yabancı girmedi ve tek bir Arnavut yurt dışına çıkamadı. İşte Arnavutluk gezi notlarım ve gezilecek yerler.

 

Makedonya’dan Arnavutluk’a geçiş

Makedonya’dan Arnavutluk’a geçiş biraz zorluydu, sıcak havada ıssız sınır yolunu yürüdüm. Sınır kontrol noktası basit bir kulübeden ibaretti ve bilgisayar yoktu. Herkesin ödemesi gereken 15 Avroluk ayakbastı parasını ödemedim, görevli polis Ankara Polis Koleji mezunuymuş, çaktırmadan benden almadı parayı. Buna Arnavutluk vizesi demiyorlar, bu bir “giriş ücreti”.

 

Tiran Arnavutluk resimleri
İskender Bey (Skanderbeg) – Fatih döneminde Arnavutluk fethedildiği halde Kruja Kalesini Osmanlıya karşı 25 yıl direnip vermemiş. Arnavutluk’un en büyük ulusal kahramanı.

Makedonya’dan zorlu bir yolculukla (minibüsle hudut, sonra yürüyerek geçiş, sonra taksi, sonra da dolmuş) Avrupa’nin en yoksul ve geri ülkesi Arnavutluk’a geldim. Sınıra yakın Pogradec‘den minibüsle ülkeyi doğudan batıya enine kat ettikten sonra Arnavutluk başkenti Tiran‘a (İng: Tirana, Arnavutça: Tiranë) geldim. Küçükken okuduğum ansiklopedilerden belleğimde özel bir yer bırakan, hala komünizmin izlerini taşıdığını bilerek geldiğim bu kentteki ilk turum beni hayal kırıklığına ugrattı. Enver Hoca pek çirkinleştirmiş bu kenti. Merkezdeki kamu binaları dışında estetikten uzak, zevksiz ve kişiliksiz binalar, gri bir kent. Sivil mimarisi ülkem Türkiye ile çirkinlikte yarışır düzeyde. Şimdi size Arnavutluk resimlerim eşliğinde Arnavutluk tarihinden de bahsederek gördüklerimi anlatayım.

 

Arnavutluk Başkenti Tiran’da Gezilecek Yerler

Tiran Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mullet köylüsü olan Süleyman Paşa (Sulejman Pasha, Sulejman Pashë Bargjini) tarafından 1614 yılında kuruldu. Süleyman Paşa o dönemde bir cami, fırın ve hamam inşa ettirdi. Tiran İslam ve Bektaşiliğin de yayılmasıyla Arnavutluk’un din, sanat ve kültür merkezi haline geldi.

 

Tirana Albania
Ülkeye çalıntı araba sokmak serbest, her taraf çeşitli Avrupa ülkelerinden çalınıp getirilmiş Mercedes dolu. Bu yoksul ülkede taksiler bile Mercedes.

 

Arnavutluk başkenti Tiran’da 20 Dolara güzel bir daire tuttum. 1 Dolara bir porsiyon biftek yedim. Arnavutluk para birimi Lek (ALL), ve 1 TL = 20 Lek ediyor. Arnavutluk gezisi çok ucuza getirilebilir.. Etrafta benden başka yabancı yok. İş saatlerinde kent merkezinde kimse yoktu, akşam piyasaya çıktılar.

 

Tirana Albania Tirane
Tiran’da dev apartman.

 

Ülkenin en büyük müzesi olan Ulusal Tarih Müzesi (Muzeu Historik Kombëtar) 1981 yılında Arnavut mimar Enver Faja tarafından tasarlandı ve belediye binası yıkılarak yerine inşa edildi. Ön tarafındaki “Arnavutlar” adlı sosyalist-gerçekçi tarzı dev mozaik, İliryalılar’dan komünist partizanlara kadar Arnavutluk tarihinin gelişimini temsil ediyor. Sağ taraftakiler Osmanlı’ya karşı bağımsızlık mücadesi veren silahlı kahramanlar. Mozaikte vatansever Arnavutlar tarih boyunca marş söylüyorlar. Komünist rejim çöktükten sonra ortada gördüğünüz kırmızı bayraktaki yıldız silindi.

 

Tiran Arnavutluk resimleri
Ulusal Tarih Müzesi, Tiran. – Albanian National History Museum, Tirana. Muzeu Historik Kombëtar.

 

Aşağıda gördüğünüz Parlamento, 1920’lerde İtalyanlar tarafından inşa edildi. Ülkede İtalyan etkisi yoğun. Göç etmek için birincil cazibe ve zenginlik umudu merkezi İtalya. Tarih boyu İtalyan etkisi Arnavutluk mutfağına, diline, kültürüne etki etmiş.

 

Albania parliament arnavutluk resimleri
Arnavutluk Meclisi, Tiran. Arnavutluk’ta gezilecek yerler.

 

Bir Arnavutluk gezisi sırasında başkent Tiran’da kalmadan olmaz tabii. Tiran’da gezilecek yerler için bir gün yetse de ben birkaç gün kalıp kenti tanımayı öneriyorum.

 

Tirane Tirana
Bakanlık. Tiran resimleri, gezilecek yerleri.

 

Arnavutluk Devlet Başkanı Enver Hoca “ülkemize kapitalistler saldıracak” paranoyasıyla ülkenin her yerine mantar gibi askeri koruganlar (İng: bunker) yaptırmış. Sağlamlığını denemek için bu koruganları tasarlamakla görevlendirdiği mühendis subayı, örnek olarak ilkini yaptıktan sonra içine sokup ağır bombardımana tutmuş. Adama bir şey olmamış, korugan sağlam çıkmış. Enver Hoca da bu küçücük ülkeye bunlardan 700.000 tane yaptırmış! Devir kapandı ama bunlar o kadar sağlam ki ne yıkılabiliyor, ne de sökülebiliyor. Bazen gençler bunları sevişmek icin kullanıyor, tam da “savaşma seviş” misali. İyi olmuş ama 700.000 tane fazla.

 

Albania shqipëri
Ülkedeki 700.000 korugandan birkaçı. Her yerdeler!

 

arnavutluk gezisi gezilecek yerler
Saat Kulesi ve Ethem Bey Camii, 18. yüzyıl, Osmanlı.

 

Tirane opera Tirana
Opera – Sovyet halkından Arnavut halkına hediye.

 

Elbasan shqipëri
Tepeden Elbasan kenti. Arnavutluk gezisi.

 

Arnavutluk’tan Karadağ’a Geçiş

Tiran’dan minibüsle İşkodra‘ya gittim. Arnavutçası Shkodër veya Shkodra. Burada köfte, pilav ve yoğurt yedim. Kasabadan Karadağ sınırına gidebilmek için ne yapmam gerektiğini öğrenmek için epey uğraştım. Neyse ki esnaf bana okumuş bir çocuk buldu. Sınıra en yakın köye giden minibüse bindim, az bir ücret farkı ödedim, adam beni sınır noktasına kadar götürdü. Buradan Arnavutluk’a veda ediyorum.

 

Batı Balkanlar yolculuğumun devamı: KARADAĞ

135 YORUMLAR

  1. arnavutlukta 20 dolara ev tutmak, 1 dolara yemek pek anlamadım ben, makarna bile pahalı tamam yapılaşma kötü ama elbasan gerçekden güzel

  2. Makedonya’da yaşarken defalarca gittiğim bir ülke idi Arnavutluk. Tavsiyem şu: Gitmeyin; hatta araçla bile geçmeye kalkmayın. Tamamı Apaçi dolu (Kızılderililerden özür dilerim) bir ülke. Kosova da aynı. Trafik inanılmaz düzensiz. Çok pis ve tehlikeli bir ülke. Umumi tuvaletleri b.k götürüyor. Sabun bile yok; çoğunda OMO tarzı deterjan var el yıkamak için. İtalyan hayranlığı had safhada. İtalyanca biliyorsanız sizi severler. Düzen yok, kanuna ve insana saygı yok. Ultra aşırı milliyetçiliği her yerde hissediyorsunuz. Pek beğenmediğim Makedonya bile Arnavutluk yanında Polonya, Avusturya vb agibi kalıyor.

  3. harnavut bi arkadaşım var diyorki (45 yıllık komunizm rejim arnavut miletini çökerti!) enver hoca dedimiz diktator “asılı kendisi” entelektuel arnavutları entelektüelleri katletti! arkadaşımdan bi örnek vermek gerekirse şöyle: komşu bir kimya mühendisi vardı bizim mahalede diyor… ve suyla çalışan araba çalıştıracam iddiasında bulundu ( hidrojenle yani) … kısa bi zaman sonra adamı deli ilan etiler akademik lisansını elde aldılar… ve çalıştı fabrikada bekçi yaptılar! yönetimin böyle iken bi milet nasıl kalkanacak?

    • Şu an Ocak 2024 ve Arnavutluk’tayım. 2020’de Arnavutluk az da olsa ucuzdu ama şu an Türk parası Arnavutluk parasına karşı üç yılda % 800 değer kaybetmiş. Arnavutluk Türkiye’den daha pahalı ya da aynı hale gelmiş. 3 yılda inanılmaz fakirleşmişiz. Yukarıdaki Arnavutluk ucuz vs yazılarını görünce yazmak istedim. Geçmiş olsun herkese. Yanınızda bol bol döviz bulundurun. Doğal gıda açısından halen iyi durumda. İtalyan hayranlığı had safhada, öyle ki çoğu restoranda İtalyanca konuşarak karşıladılar. Esnafı genelde düzgün insanlar. Menü fiyatı ile hesap birbirini tuttu. Başkent Tiran’da trafik ve park sıkıntılı. Kısaca artık Türklere ucuz bir yer yok, Türkiye’deki ekonomik yıkım felaket düzeyde.

      • Hakan Bey Arnavutluk ve fiyatlar hakkında güncel bilgi için teşekkürler. Arnavutluk bizim için son derece ucuz bir ülkeydi önceden. Demek orası bile artık bize pahalı, ne yazık. Evet, Arnavutlar için adeta Avrupa demek İtalya demek. Gelişmiş bir ülkeye göç etmek isteyenlerin ilk hedefi İtalya. Biraz fiyat bilgisi verebilir misiniz? Örneğin yediğiniz bir yemeğin içeriği ve fiyatı? Markette ürün fiyatlarından birkaç örnek?

        • Alper bey pembe domates 2.5 usd, 200 gr kutu krem peynir 2 usd, elma 1.7 usd, mandalin 0,7 cent, 1 porsiyon sebze grill 3 usd, 1 porsiyon kaburga ızgara 12 usd, 1 sandviç ekmeğine kokoreç (bizden biraz farklı içi sakatat dolu) 4 usd, yarım piliç ızgara 6 usd. 1 Heineken küçük şişe bira 3 usd, tereyağı kg 15 usd, 1 kutu ayran 1,5 usd. Yarım kg ekşi mayalı ekmek 2.7 usd, 100 gr kas gevşetici krem 12,8 usd ödedim.

          • Eyvah, çoğu şey bizden bile pahalı hale gelmiş. 1 Amerikan Dolarına 1 porsiyon et yediğimi düşününce, çok şey değişmiş. Arnavutluk’ta güncel fiyatlar hakkında zahmet edip ayrıntılı bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

  4. Aksine Arnavutluk bozulmadan kalabilmis ender ulkelerden birisi. Hakan isimli arkadasin yazdiklari acimasiz olmus. Hic kimse ne olursa olsun baska bir ulke icin bu tarz bir yorum yapmamali. Her gittiginiz ulke Avusturya yada Fransa gibi duzenli piril piril bir avrupa sehri olamaz. Hepsi farkli kulturlerin yasadigi bir yer ki zaten bu sekilde gezen bir kisi bosuna gitmesin bu mantikla hic bir yere. Yaklasik bir ay once 4 gun kaldik bu guzel ulkede. Her sey inanilmaz ucuz. Insanlari yardimsever. Yemekleri muthis lezzetli ve inanilmaz ucuz. Hatta su ana kadara gezdigim ulkeler arasinda en ucuzu. ARNAVUTLUK Tiran dan ibaret degil ki Tiran da cok farkli bir sehir kesfetmeyi bilirsen. Berat, Gjirokastre gibi Osmanli sehirleri var. En guneyin de inanilmaz dogasi ve kumsallari ile Khsamil var. Vlore var.Dhermi var. Himare var. Bu kadar acimasiz yorumlar yapmayin lutfen. Ya da siz en iyisi gezmeyin nasil olsa bakis aciniz degismeyecek. Saygilar.

  5. Merhaba. Ben Arnavutluk’a turistik seyahat yapmadım. İş için defalarca bulundum. Deneyimlerim birkaç günlük bir seyahat sonucu oluşmadı Arnavutluk hakkında. Fransa ya da Avrupa hayranı değilim. Marsilya Fransa’da olmasına rağmen benim için Arnavutluk’tan farklı bir yer değil. Medeniyet denilen şey Avrupa demek değil benim için. Medeniyetin belirli olmazsa olmazları vardır: Kadın hakalarına saygı, insan haklarına saygı, ifade özgürlüğüne saygı, tartışma kültürü, siyasi görüşlerini ifade edebilme özgürlüğü, engellilerin haklarına riayet edilmesi gibi. Bunların olmadığı yer benim için medeni değildir. Gerçekler acıtır, acımasız görünse de. Sırbistan’ın da Arnavutluk’tan ya da Bulgaristan’dan bir farkı yok benim için. Aşırı milliyetçilikten gözleri ve vicdanları kör olmuş insanlara tahammül edemiyorum. Dinleri ve dilleri ne olursa olsun. Birinin Büyük Arnavutluk hayali var, bir diğerinin büyük Sırbistan. Yunaistan’ın da Megalo Idea’sı var. Tursitik yerlerde hissedemezsiniz bunları çocu zaman, ancak o insanların içine girince bu tür sabit fikirleri, tahammülsüzlükleri ve yobazlıkları (ortodoks, müslüman vb far etmiyor) dayanılmaz oluyor. Trafikte makas atıp çoluğunuzu çocuğunuzu öldürme riski olan insanlarla dolu bir yere (ki ne yazık ki son zamanlarda bizim memleket de biraz böyle bir yer oldu) gidip hayatını size emanet eden sevdiklerinizi hiçe sayan ülkeleri ziyaret etmek istiyorsanız, buyrun edin. Herkes özgür.

  6. Arnavutlar Kadar Dürüst efendi fedakar Mert Yiğit bir ırk bulabilirmisiniz Bu Dünyada ?
    Arnavutlar barbardır Osmanlıyı satmayan tek Millettir.Arnavut olmaktan gurur ve şeref duyuyorum .

  7. üsküp,priştine,srebnetica,sarejova,,mostar,işkodra,kotor,budva,bitola olarak bir balkan turu dşünüyoruz kız arkdaşımla.bu saydıgım sehırler arası otobus hergun bulabılırmıyız ? ve arnavutlukta işkodrada hiç durmadan direkt olarak kotora geçebılırmıyız ? yani işkodrayı sadece karadağa otobus bulabulmek ıçin düşünuyoruz.ve tahmını otobus ucretlerı kaç ne kadar tutabılır ? TEŞEKKURLER

    • Merhaba. Otobüs bulursunuz, sorun yok. Ben Arnavutluk’ta iken Karadağ’a direkt otobüs yoktu. Otobüs ücretşerini bizdeki aynı mesafelerden biraz daha ucuz olarak düşünebilirsiniz. İyi yolculuklar.

  8. Ben 3 gece 4 gün gidicem insanlarından para durumundan ulaşımından tedirgin oldum ve tek başıma gidicem ne tür tavsiyeniz olur kaç euro alsam yanıma sorun yaşamam

  9. Benim de Tiranda yemek yediğim bir mekan da- Mekan Bakanlıkların orda bir İtalyan restauranttı avm gibi bir yerin giriş katındaydı ve arka kapısı parka açılıyordu – yemeğin içinden tırnak çıkmıştı, arkadaşımınkinden de saç çıktı. Ahh keşke isim verebilsem ama gitmeyin oraya!!!

  10. 500 yıl aradan sonra = 50 komunist enver “hoca” zülmüden kurtulmadı için malesef!!! avrupalı ırkların üzerinde gerçekleşen en iğrenç deneydi!

  11. Bazı yorumlar gerçekten acımasız geldi bana. Geçen yıl ben de makedonyaya geçiş için tirana bilet almıştım (Üsküpe nazaran ucuzdu). Tek bir günümü ayırdığım tiranda oldukça güzel vakit geçirdim. Herkes inanılmaz yardımseverdi. Ohrid ye geçmek için bilet ararken nereden alacağımı sorduğum tüm insanlar bizim için seferber oldu adeta. Hatta dükkanını kilitleyip bizi otobüs firmasına kadar götürdü. Kaldığımız hostelde ingilizce bilmiyorlardı. Bloglardan edindiğimiz bilgiye göre italyan kültürünün kente nüfus ettiğini ve italyanca konuşulduğunu okumuştum. İtalyancamı kullanarak hostelde derdimi anlattım. Trafiği gerçekten çılgın, gündüzü sıcak gecesi buz gibiydi. Ama ben sevdim tiranı. Üzerinde hala atamadığı yorgunluk var. zamanla avrupaya uyum sağlayacağını düşünüyorum.

  12. selamlar alper bey feyz alıyorum yazılarınızdan. arnavutluk durresde şirketim var. arnavutlar türk dostudur çoğu türkçe bilir ülkenin bürokrat kısmının çoğu türkiye’de evi olan türkiyede yetişmiştir her ülke kadar güvenli ve güvensiz yanları vardır beş yıldır arnavutlukda arabamı kitlemem türk plakalı almanya’da soyuldum.

    • Merhaba Tan Bey. Arnavutluk’ta yaşam hakkında oraya yerleşmiş bir Türkten bilgi almak ne güzel. Arnavutluk tarihi ve kültürel olarak bize yakın bir ülke. Hangi sektörde iş yapıyorsunuz? Durres’te yaşıyorsunuz sanırım, nasıl bir şehirdir? Arnavutluk kültürüne alışmanız kolay oldu mu? Selamlar.

    • Merhabalar.Bu sayfayı geç buldum o yüzden sorduğum soruya cevap alabilecek miyim bilmiyorum ama ben de yurt dışında yaşamak için girişimlerde bulunmak istiyorum o yüzden sizden bilgi almak istemiştim. Çok teşekkürler şimdiden.

  13. çanakkalede yaşıyorum her ay gidiyorum durese ortağım daimi yaşıyor arnavut hanımla evli denizcilik sektöründe faaliyet ve benzin istasyonu işletiyoruz size şunu söyliyeyim arnavutlukda eski türkiyemde olduğu gibi ticaretimizde matbu evrak kullanmıyoruz sözler herşeyin üzerinde. arnavutlarda aynı bizim gibi sert mizaçlı insanlardır arnavutluk ve dubai yaşadıklarımda taşıdım bordo renkli pasaportun haketdiği yerde olması ayrıca gurur vesilem olmuştur. ingiliz alman hollanda italya vatandaşlarıyla bekledim sıradan görevli polis arkadaşların abi sen neden onlarla aynı sıradasın sen türksün buraya gelmelisin demesi duygularımın ifadesi olmalı bu arada dil bilmiyorum fakat iletişim kurmama mani değil bana sormuşlardı romanyada neden dil öğrenmiyorsunuz diye bende gittiğim yerlerde çoğunluk türkçe konuşuyor demiştim .selamlar

  14. şunu da eklemek isterim arnavutlukta özellikle herhangi bir kötü muameleye maruz kalırsanız türk büyük elçiliği dünyada olduğu gibi anında müdahale ediyor gerekirse o ülkenin yeraltı yerüstü insanlarıyla temas kurup yada kurdurup olmazları olduruyor. sizin de söylemlerinizde belirttiniz gibi vatandaşlarımızın hiç çekinmeden her yere gitmeleri .

  15. Su an Tiranda dayım. Bu ülkeye 4 gelişim
    Hem ticaret hem de eğitim ve gezi amaçlı geliyorum.Burada bulunan Avukatim tüm işlerini yapıyor
    Arnavut luk Turkiyenin 1960/70 li seneleri misali. Ama benim tanıdığım ve gorustugum insanları çok sıcak kanlı ve yardımsever Türk halkını çok seviyorlar
    Arnavutluk ta iş yapmak isteyen herkese yardımcı olurum
    Saygılarımla

  16. merhaba alper bey, bu yaz bir aylık balkan seyehati düşünüyorum üniversite öğrencisiyim ve ailem açıkcası güvenliğimden endişeli. ilk rotamı arnavutluk olarak belirlemeyi düşünüyorum yazılarınız okuduktan sonra bir ay tek bir ülkede vakit geçirmek mantıksız geldi ve karadağ hırvatistan olarak rotamı tamamlamayı düşündüm maddi ve güvenlik açısında sizin önerebileceğiniz ülkeler var mı? uzun süre kalmayı planladığım için sizce önceden otel mi rezervasyonu mu yaptırmalıyım yoksa buralarda ev kiralama kolay mıdır ? şimdiden teşekkürler 🙂

    • Merhaba. Balkanlar seyahat için ideal ülkeler. Arnavutluk, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan’ı tavsiye ederim. Hırvatistan da güzel ama vize istiyor ve daha pahalı. Ev de kiralayabilirsiniz, ya da benim çoğunlukla yaptığım gibi evlerinin bir odasını kiralayan ailelerde kalabilirsiniz. Otobüs terminallerinde ellerinde kağıtla bekleyen kişiler oluyor, onlardan gözünüz tutan biriyle gidebilirsiniz. Rica ederim. 🙂

  17. bilginize: kırımdan savaşından kaçan kırım müsevileri arnavutluğa yerleşti ve fazla zaman geçmeden memlekettin en önemli yerlerini ve makamlarına göz koydu. komunist diktatör enver hoca aracılığıyla (kendisi de yahudidur, kafasında kipa ile çekilmiş videosu var) arnavutları katletti ve neredeyse tamamen kendi insanlardan meclis kurdu! başka bir detay bugün hala israel-arnavutluk arası vizesiz seyahat ediliyor? israel neden bu fakir ülkeden vize istemiyor acaba? uzun lafın kısası arnavut milleti de bu bedeli de çok ağır ödediği bügün ortada!!!

  18. selamlar,ben ağustosta arnavutluğa gidecem ama orda araç kiralıyıp budvaya geçmek istiyorum acaba karayoluyla gitmemde herhangi bir güvenlik sorunu yaşarmıyım?

  19. Merhaba ;

    Tiran Üzerinden gidip karadağda yaz taili yapmak istiyorum , tiran karadağ arası ulaşım kaç paraya mal olur acaba ?
    Eğer çoksa direk Karadağa bilet alacağım çünkü bilgi verirseniz sevinirim.

  20. alper bey öncelikle yazılarınız için teşekkürler .
    Biraz uzun olabilir kusuruma bakmayın 🙂 15-26 ağustos arası tek başıma balkan turu planlıyorum.Başlangıç ve bitiş noktası Tiran (en ucuz bilet buraya var 🙂 Tiran’da hiç konaklamadan direk ohride geçiş ve 1 veya 2 gece konaklama ,(OHRİD’E GEÇİŞ ZOR MU ?) üsküp’e geçiş burada da hiç konaklamadan belgrada geçiş 1 gece konaklama sonrasında novi sad’a geçiş belki 1 gece konakl.saraybosnaya geçiş konaklama yapmadan mostar görülüp kotor’a geçme 1 gece ve bitiş tarihine kadar budva’da konaklama , tiran’a geçiş . (tabi balkanlar da bizdeki kadar iyi ulaşım ağının olmadığını biliyorum.süprizlere açık olacağım ) uzun lafın kısa bu rota iyi midir ve 1000-1250 tl arasında tamamlayabilir miyim ? (uçak ücreti hariç ve hosteller de kalarak )son olarak da sınır geçişlerine ne kadar bütçe ayırmalıyım ?

    • Merhaba. Tiran’dan Ohrid’e geçmek için minibüsle Pogradec’e, oradan da sınıra taksiyle gitmek gerekiyor. Sınırı yürüyerek geçtikten sonra Ohrid minibüsleri var. Ben bu kadar günde bu kadar yer gezilebileceğini düşünmüyorum. Şehir listenizi kısaltmanızı öneririm. Paranın yeterli olacağını sanmıyorum. Sınır geçişlerinin masrafı, yukarıdaki Arnavutluk Makedonya sınırı gibi taksi gerektirmesi veya ülkelerarası minibüs veya otobüsün olup olmamasına bağlı.

  21. Alper Bey merhaba,

    Yazılarınızı yeni gördüm, keyifle okudum. Paylaşımlarınız için teşekkürler. Türkiyeden kendi aracımızla Bulgaristan ve Makedonya üzerinden Arnavutluğa gelmeyi düşünüyoruz. Kendimize Tiran-Sarende arası bir rota çizdik. Bu yolda Türk plakalı araç kullanmak konusunda biraz endişemiz var. Güvenli midir, siz ne düşünürsünüz?

  22. Alper bey cevabınız için çok teşekkür ederim .İlk defa yurtdışına çıkacağım için açgözlülük yaptım biraz 🙂 Arnavutluk – Sırbistan – Karadağ olarak karar kıldım .Son bir sorum daha olacak Sırbistan – Karadağ arası ulaşım sıkıntılı mı ? Direk otobüsler var mıdır ?

    • Rica ederim. 🙂 Evet, Sırbistan ve Karadağ arasında birçok şehirden diğerine direkt otobüs ve minibüsler var, sorun yaşamazsınız. Balkanlar seyahatinizden dönünce yorumlarınızı ve izlenimlerinizi beklerim.

  23. Seneye Arnavutlukda yaşamayı düşünüyorum.Vize vb. işlemleri hallettim.Para konusunda sıkıntı çeker miyim bu konuda bilgi almak istiyorum.Mesela burda 15 tlye yenen yemek orada kaç tlye denk gelir ?

  24. Merhaba Alper Bey su anda ailemle turkiye den bulgaristan a tatile geldim.devaminda sofya uskup tiran dures yunanistan olarak dusunuyorum.yol.para.konaklama ile ilgili onerkilerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.tesekkurle.

    • Merhaba. Sofya’da Üsküp’e çok rahat otobüs bulursunuz. Üsküp’ten Ohrid’e gidip minibüsle Arnavutluk sınırına gidersiniz. Yürüyerek sınırı geçip Arnavut tarafından taksiyle en yakın şehir Pogradec’e geçersiniz. Sofya’da güzel bir daire kiraladım ben, ilgili yazımda var, tavsiye ederim. Üsküp’te kötü bir otelde kaldım, tavsiye edemem. Para konusu kişiye göre değişir ama Arnavutluk ve diğer üç ülke Türkiye’den ucuz.

  25. Alper bey sizi tekrar rahatsız edeceğim . Arnavutluktan Karadağ’a geçişiniz ne kadar tutmuştu.Sormamın nedeni Karadağda bir hostelin transfer servisi var 35 euro karşılığında.Tutar hemen hemen aynıysa hostelin transferini kullanmayı düşünüyorum .

  26. Alper Bey, Arnavutluk tanıtım yazınız için teşekkürler. Benim için güzel bir rehber olacak. Size bir sorum olacaktı. 22 Agustos’da Uçakla Tiran’da olacağım. Tabi bunun öncesinde 10 günlük bir seyahat planı yapmam gerekiyor. Araba kiralamayı düşünüyorum. Tiran dışında Arnavutlukta kesinlikle görmelisin dediğiniz önerebileceğiniz başka şehirler var mı? Arnavutluk dışında Arnavutluğa yakın balkan ülkelerinden önerebilecekleriniz var mı? Ulaşımı Tiran üzerinden sağlayacağım için araç rotasını nasıl çizmeliyim. Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler

    • Merhaba Enver Bey. Arnavutluk’ta başkent Tiran dışında en ilginç gezilecek yerler arasında Osmanlı evleri, camileri, tekkeleriyle Berat var. Kruje Kalesi de ülke tarihinde önemli bir yere sahip. Deniz tatili isterseniz Saranda güzel. Ben araba kullanmayı bilmediğim için araç rotası bilmem. Karadağ’a geçmenizi öneririm, çok güzel; Budva ve Kotor harikadır. Diğer tarafta Makedonya’da Ohrid var göl kıyısında.

  27. Bu yazı kim yaziysa saçma bir şey yazmış. Neyse. Kim gelmek istiyorsa unutmayın ki arnavut parası Türk liradan daha yüksek. Yani lek ve dollar hemen hemen aynidir

  28. Dünyada hala en çok ilgimi çeken bir ülke. Özellikle Enver Hıca döneminde görmek isterdim. Bildiğim kadarıyla komünizmin yıkılışından önce de Arnavutluk’a turlar vardı. Bende hala 80li yılların broşürleri var.

  29. selamlar alper bey;
    mümkünse bosna (sarayova) ile arnavutluğu (tiran) kıyaslar mısınız? ekonomi, insan davranışları,trafik, doğa.
    bosnada bulundum ve burayı çok sevdim acaba arnavutluğu da severmiyim, iş için gitme ihtimalim var da

  30. Merhabalar, ben arnavut göçmeni bir aileden geliyorum. Ve bu aralar arnavutluktan vatandaşlık alsakmı diye düşünüyoruz gerekli görüşmeleri yaptık kolay gibi duruyor dedem arnavut vatandaşı olduğu için. fakat değer mi değmez mi orda yaşanır mı yaşanmaz mı bilemiyoruz. tek avantajı avrupa ülkelerine vize gibi duruyor. sizce düşünceleriniz neler yaşanılır biyer mi yorumları eskiden yeniye okudum git gide bir gelişme olmuş sanki.

    • Yurt dışına yerleşmeyi düşünmediğim için o gözle bakmadım, pek bir şey diyemeyeceğim. Ekonomisi pek gelişmiş olmasa da terör olmayan bir ülke. Bence önce bir gezmeye gidip bir süre kalmanız iyi olur.

    • Merhaba. Karavan tecrübem yok bilemiyorum ama sorun çıkacağını sanmıyorum. Arnavutluk’ta doğal güzellik olarak gezilecek yerler arasında tüm Arnavutluk sahileri, Skadar Gölü, Dajt (Dajti) Dağı, Koman Gölü, Vrella e Shoshanit, Peshkopi, Lura, Delvine, Ksamil Adaları sayılabilir.

  31. Merhaba ek bilgi olarak tiran-ohrid arası sınır geçişi için biz tirandan hakbus adlı bir firma ile strugaya geçip strugadan taksiyle 10 euro ya ohrid ye ulaşmıştık. bu yolculuk pasaport kontrolleri ile birlikte 4 saat sürmüştü, araçlardan da çanta kontrolü için inmiştik sadece, yürüyerek geçmedik sınırı. bu firma ile struga ya da ohrid ye ulaşılabiliyor, epey araştırdık ama başka firma bulamamıştık. bizim gitmek istediğimiz gün ohrid ye bilet kalmadığı için struga aracına binmiştik.

    • Merhaba Mehmet Bey. Tiran’dan Podgorica’ya tarifeli direkt otobüs yok. Önce İşkodra, sonra sınıra ya da Uljinc otobüsüne binebilirsiniz. Oradan başka bir minibüsle devam edersiniz. Ancak Montenegro Hostel Travel Agency adlı firma Ethem Bey Camii’nin yanından saat 14:00’te direkt Budva, Kotor ve Podgorica’ya minibüs kaldırıyor, 35 avro. Tirana International Hotel’in arkasındaki Drita Travel da Karadağ’a aktarmasız minibüs kaldırıyor, Podgorica ve Budva 25 avro; Kotor ve Tivat 30 avro.

  32. Arnavutlar saglamdir dosttur Arnavutluk Albanlari Kosava Sipkarindan daha sadedir, dah a ayagi yere basar Avrupada iki tarafin mafyasi biribine saygi duyar karsi karsiya gelmezler hatta gerekirse el birligi yaparlar ..ben gecen sene turla Balkan turu aldim Tiran da sasirdim bu kadarini beklemiyordum Italya mutfagi TR den cok daha hakiki ve ucuz cok modern ve medeni insanlar , nezih saygili gurultusuz ,,bir Balkan kenti cok dost insanlar ve duzgun dingin ayaklarin yere bastigi bir yasam var Bosna sinirinda Yolcunun Turk, soforun Musluman Arnavut ve rehberin yine Musluman Makedon oldugu aracimizda tam iki saat bekletildik soforden 100 avro sakal aldilar ! acaba dedim sofore bu kezmi ldu diye yok abi bunlar gavurdan gavurdur hep ayni sekilde bir ciban basi bullup para alirlar TurK Arnavut ve diger Balkan ararcalaridan amma iTALYAN ALMAN vs Avrupa araci tur gruplari 2 DAKIDADA GECER ICERI demezmi !! Sirbistan sinirindan sadece 10 dakika suren islemle gectik iceri otobuse kada giren duzgun guler yuzlu bir Sirp polisi icten hosgeldiniz Turk dostlar olarak karsilandik ayrica Sarabosna yakinlarindaki simdiki muze olan unlu savas tunellerinde grubumuz adeta lutfen gezdirildi asik suratla bize ilgisizce muamale eden Bosnak kizlara bende uzulerek bakip icimden bunlarlami din kardesiyim diye dusunceyle uzuntuyle veyislenmistim …Arnavut ve Makedonlari hatta ne yazikki Sirplari Saraybosna bosnaklarindan cok daha yakin buldum , sadece Mostar insani daha bir dost ama geri kalan taraf ilgimi cekmedi dahada gitmem , Montenegro yani Karadag insani bile cok daha samimi ve yakin duruyor bize ,,Bosnanin gavuruda Muslumanida cok kaba ve hadsiz !! bu guzel ve faydali calisman icin seni kutlarim adas Celebi Alper kalemine diline saglik kardesim

  33. Alper Bey merhaba. Yazılarınız insanın ufkunu açıyor. Arnavutluk’da Dures şehrine gitmiştim. İnsanlar çok sıcak kanlı ve Türkleri çok seviyorlar. Hatta tanıştığım birisi Türkiye’de bizim nüfusumuzdan daha çok Arnavut yaşıyor demişti. Haklı olabilir. Bir de bizdeki büfelere benzer dükkanlar vardı ama onlar kitap satıyordu. Çok hoşuma gitmişti. Kazasız belasız ve keyifli seyahatler dilerim.

  34. Sadece 1 kaç saat geçirdim orada pek donuk geldi bana Tiran ama alışveriş merkezi gibi bir yerde yemek yedik pek de esprisi yoktu. ya bizden fazla para aldılar ya da Türkiye’den fiyat olarak bir farkı yok. bir daha gider miyim gitmem sanırım.

  35. Arnavut kökenli biri olarak ben de ucuz ve stratejik olması sebebiyle (Ohrid’e ve Ulqin gibi sayfiye yerlerine yakın) Tiran’a gittim. Tiran çok kasvetli o komunizm zamanından kalan binalar insanın içini karartıyor. Pek düzenli ve temiz bir yer değil. Sokakları lağım kokuyor insanları çok iyi fakat çok hır tipler de var. Durres e ve Shkodraya da gittim. Durres çok vasat hiçbirş ey yok limandan başka Shkoder daha sakin ve düzenli insanları çok daha düzgün. Ama en güzeli Ulqin. Karadağ’da Balkanların Antalyası gibi baya uzun plajları var. Halkı çoğunlukla Müslüman ve çok sevecen çok görgülü temiz hoş insanlar. Güney taraflarını Dermi Himara Ksamil çok güzel anlatıyorlar ama bi Budva Kotor Ulqin olamıyor maalesef vaktinde kalan komunizmin kotü sohretinden. Amma velakin kesinlikle gitmeyin demem muhakkak gidin Karadağa Makedonyaya gidecekseniz de Tirandan gidin hem daha ucuz hem daha akıllıca ve en güzel tarafı Karadağa Bosnaya göre ucuz olması( Ulaşım Kira Hizmetler ve yeme içme olarak).

    • Arnavutluk seyahat yorumunuz için teşekkürler. Komşu ülkelere çoğu okurum daha ucuz uçak biletleri nedeniyle Tiran’dan gidiyor, haklısınız. Arnavutluk’ta ne kadar kaldınız?

  36. Alper bey merhaba, gezi paylaşımlarınız çok güzel, bu yaz saraybosnadan başlayarak atinaya kadar bir gezi planlıyoruz, tirana kadar programladık ancak tirandan atinaya ulaşımda tıkandık kaldık, acaba tirandan atinaya tren varmıdır? bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.teşekkürler

  37. Merhabalar,
    Dıraç ile ilgili bilginiz var mı?
    Turizm ile ilgili yazılımlar konusunda profesyonel bilgim var, ve oranın da gelişmekte olduğunu duydum. Arnavutluk turizmi ne durumdadır?
    Bir de seneye motosikletle o tarafa gazlayasım var. Yol durumları nasıldır? Uzun yollar güvenli midir?
    Şimdiden cevabınız için teşekkürler.

    • Merhaba. Dıraç’a gitmedim. Arnavutluk turizmi örneğin bir Yunanistan ile karşılaştırılamayacak düzeyde, çevresindeki Karadağ veya Bulgaristan’dan da zayıf, ama gelişiyor, hoş bir tarih ve deniz tatili potansiyeli var. Dıraç’a gitmedim. Yollar bizdeki gibi kesinlikle değil ama fazla sürat yapmadan olur bence, ama motor konusunda deneyimsizim, motor tutkunlarının forumlarında sormakta yarar var. Rica ederim.

  38. merhabalar;
    ohrid’den tirana geçmek için aşatırmalarım sonucu yaz döneminde çok erken saatlerde otobüs olduğu yada struga’dan otobüs olduğu bilgisi var.

    Sizin duyduğunuz, bildiğiniz farklı bir ulaşım bilgisi varmıdır?

    şimdiden teşekkürler

  39. Merhaba Alper Bey,
    Bir cok yer gezdim dolastim, ancak ilk baslarda hosuma gidip yerlesme karari aldigim yerleri tanimaya baslayinca, bircok acidan bizlere uygun olmadigini gorup oradan ayrıldim. Şu an Gurcistan Tiflis’teyim ancak Tiflis doga olarak guzel olmasina ragmem insanlarinin yabancilara karsi tutumlarinin pek hos olmamasi ve her firsatta dolandirmaga calismalari nedeniyle burda da kalamayacagima karar vwrdim ve bir arkadasimin tavsiyesi ile Arnavutluk’a gitmeyi ve hatta mumkunse orda bir hostel acmayi dusunuyorum. Bu acidan, sizden ricam bu konuda biraz bilgi vermeniz, mesela hostel acmak icin yasal zorluklar var midir veya bu is icin en uygun sehir hangisidir, vb gibi. Teşekkür ederim.

  40. Merhaba Alper bey öncelikle çok güzel bir yazı paylaşmışsınız. Bu yaz biz de Balkan gezisi planlıyoruz. Şimdiden birkaç pansiyon opsiyonları kadar şimdiki fiyattan. Yalnız giden arkadaşlar orada böyle olmadığını yani erken rezervasyon yapıp gitmenin bir etkisi olmadığını söylediler. İki katı fiyat istemişler. Baya sorun yaşamışlar. Yemek yerken de “turist fiyat” istemişler. Nedir ne değildir. Var mı aslı astarı buradan bütçe yapıp gidip de orada mağdur olmayalım?

    • Merhaba. Balkan ülkeleri gezi yazılarıma ilginize teşekkürler. Ben fazla fiyat isteme veya pahalı yemek fiyatına rastlamadım, tanıdıklarımdan da duymadım. Hangi ülke, şehir, otel ve lokantada bunları yaşadıklarını sorup buraya yazmanızı rica ederim ki gidecek olanlar bu turistik tesislerden kaçınsınlar.

  41. Alper bey Sırbistan da Belgrad da yaşamışlar bu sıkıntıyı. bahsettiğim yerler semt lokantaları ve pansiyonlar,
    yani otel değil. Turist olanlar anlaşılınca fiyat listesinde atıyorum; 5 lira yazmasına rağmen arkadaşlardan 10 lira istemişler (misal) bir de erken rezervasyon durumu yüzünden extra para ödemek zorunda kalmışlar. Ben dil farkından dolayı birbirlerini yanlış anladıkları yüzünden orta yol bulamadıklarını düşünüyorum. Umarim öyledir zira gider gitmez bir kültür şoku ;)) yaşamak istemem.

  42. yillardir arnavutluk ta yasiyorum yersiz yorum yapanlar cok. uc gun ziyaret 1 aylik is gezisi bunlarla bu ulke taninmaz… evlerinde kalacaksiniz onlarla beraber yiyip iceceksiniz sonra bir bakacaksiniz osmanli yetimi arnavutlar turkleri cok severmis bunu iliklerinize kadar hissedeceksiniz… hemen hemen her iline gittim yillarimi gecirdim omrumu verdim bu ulkeye ne guzel bir ulke ne guzel insanlar…illa teknolojik mi olsun hersey illa ki gokdelen mi olmali sokaklari pis olsa ne…tarihe donup bakin en cok sadrazami hangi millet vermis osmanliya ve en son kim ayrilmis osmanlidan… herhangi bir evin kapisini calsaniz ac oldugunuzu soyleseniz kimse ac koymaz sizi.. kahve gurmeleri bu ulkededir. berat candir durus asktir saranda sevdadir korca ve iskodra vefadir anlayabilene tabi… arnavutlar turkleri cok sever aranizda yorum yapanlardan hic biri ben kadar yasamamistir bu ulkede… fransa italya dubai degil ama osmanli yetimi kardes ulke burasi…

    • Merhaba Mustafa Esendal Bey,
      Size bir sorum vara ama öncelikle Alper Bey’e güzel gezi yazıları için teşekkür etmek istiyorum. Sorumu Alper Bey’e değil de size sormamın sebebi sizin orada yaşıyor olmanız, dolayısı ile güncel bilgiler alabilecek olmam.
      Ben 4-6 Ekim 2018 de Tiran, Durres ve İşkodra şehirlerini gezdikten sonra Makedonya Ohri’ye geçmek istiyorum. Hem bu şehirler arası ulaşım hem de Ohri’ye kolay ve ucuz ulaşım için tavsiyenizi öğrenmek isterim. Aslında mail adresinizi paylaşırsanız daha detaylı sorularım olacak.
      numankose @yahoo .com
      Şimdiden teşekkürler

  43. Merhaba alper bey blog sayfamız bir harika..ne zaman seyahat yazısı okuyacak olsam mutlaka önce sizin blogunuza bakıyorum.harika bir iş yapıyorsunuz.alper bey benim bir sorum olacak internette bulamadım..şimdi atıyorum ben bu yaz sirbistana gittim ve oradan kosovaya veya Arnavutluk gecicem.sirbistandan komşu bir ülkeye geçişi nasıl yapicam?? Orada vize mi almam gerekiyor.veya turkiyeden vizesiz giriş yapmak gibi mi oluyor?

  44. Selamlar Alper bey. Benim bir sorum olacak deneyimleriniz doğrultusunda sizce yurtiçinde mi yurt disinda mi tatil yapmak daha ucuz? Birçok insan yurtdışı demiş. Sizin fikriniz nedir?

  45. Alper bey merhaba. Daha önce yazdım ama sitenize düştü mü bilmiyorum. Yorumlarda göremedim. Bosna Hersek’e giderken transit vize almak gerekiyor mu? Bugün bir seyahat acentesi bana böyle söyledi şaşırdım. Yunanistan hava sahasını kullandığımız içinmiş! Nedir aslı astarı siz giderken vize aldınız mı?

  46. Alper bey merhaba, ben 6 günlük bir gezi planlıyordum, 2 gün Tiran ve 4 gün Saranda Ksamil şeklinde, ama Arnavutluk kendi halinde bir ülke sanırım, o yüzden Arnavutluk’a gitmeden evvel şu şu ülkeleri görmelisiniz önce deseniz ilk 10 sıralamanız nasıl olurdu? Teşekkürler.

    • Merhaba Fatma Hanım. Arnavutluk pek turistik olmayan, sakin, mütevazi bir tatil için uygun bir ülke. Zamanınız varsa çevredeki Balkan ülkelerini de görmenizi tavsiye ederim; özellikle Karadağ ve Sırbistan. Arnavutluk’a gitmeden önce görülmesi gereken ülkeler için ilk 10 ülke derken bölgeden mi öneri istiyorsunuz, yoksa dünya çapında ilk 10 mu?

  47. Merhaba Alper Bey, çok incesiniz ve çok teşekkür ederim o aydınlatıcı bilgilerle hemen geri döndüğünüz için. Estonya tatilimi planlamadan evvel sizin bilgilerinizden çok yararlanmıştım ve çok keyif aldığım bir gezi oldu benim için. Ben aslında yarı zamanlı gezginim ve elimden geldiğince yılda bir iki yer görmeye çalışıyorum ve gittiğim yerlerden en çok Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, İtalya, Ukrayna, Kıbrıs buralara gidebildim ve çok sevdim. Fakat hem biraz farklılık olsun diye hem de uygun uçak bileti bulduğum için 2020 yazı için söyle bir rota çıkardım kendimce ama çok da emin olamadım keyif alabilir miyim alamaz mıyım diye: İstanbul – Atina (1 gün) – Korfu (2 gün) – Ksamil (4 gece) – Tiran (2 gece) – İstanbul. Malum, yılda bir iki defa anca yurt dışına gidebildiğim için de ekonomik anlamda beni çökertmeden çok da keyif aldığım bir gezi olsun istiyorum da… Ne yapacağımı bilemedim. Siz maşallah hem güzel gezip hem de güzel aktarabildiğiniz için size sormak istedim. Çoook teşekkür ederim şimdiden 🙂

    • Merhaba Fatma Hanım. Rica ederim. Blog yazılarımın işe yaraması ne güzel. Ben de sürekli gezemiyorum maalesef, sadece tatillerde. Gittiğiniz ülkelerin hepsi güzel bence. 2020 yazı için şimdiden plan yapmanız ne güzel, ben hiç bu kadar öncesinde karar verip bilet almadım. Gidiş uçuşunuz Atina’ya, dönüş uçuşunuz Tiran’dan olduğuna göre bu bir çoklu bilet, genelde pahalı olurlar, ne kadar şu anda bilet? Arada hiç uçuş olacak mı? Tiran Korfu arasını otobüs + gemi şeklinde mi düşündünüz?Değişik bir plan. Benim gördüklerim ve bloguma yazanların çoğu Tiran’a bilet alıp Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan ve Makedonya’yı gezenler.

  48. Merhaba Alper Bey, evet benimki genelden farklı olmuş demek ki 🙂 Ben çoklu bilet olarak düşünmedim hepsini tek tek almayı planlıyorum bu durumda da yaklaşık 1300 TL ye denk geliyor 3 farklı uçuş bileti toplamı. Uçuşlar; İstanbul – Atina, Atina – Korfu, Tiran – İstanbul uçuş olarak, Korfu’dan da Ksamil’e gemi ile geçmeyi düşünüyorum. Onun da feribot bileti sanırım 20 euro civarında. Rota böyle ama aslında ben gerçekten Arnavutluk’a gitmeli miyim bundan emin değilim. Siz başka nereleri mutlaka görmemi tavsiye edersiniz acaba? Bunu soruyorum, çünkü malum gittigime gerçekten değsin, keyif de alayım istiyorum 🙂
    Çok teşekkür ederim.

    • Bence hoş bir tatil planı, gerçekleştirin. o 3 uçuş 1300 liraya çok uygun, sanırım uzun zaman sonraya olduğu için. Bölgede klasik güzel bir rota olarak Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Bosna-Hersek, Makedonya olabilir; aralardaki yolculuklar minibüs ve otobüsle. Zamanınız 1 hafta ise kısıtlı ise bu beş ülkeden ikisi veya en fazla üçü seçilerek küçük bir Balkan turu yapılabilir.

  49. Merhaba Alper Bey, öncelikle bu güzel yazı için teşekkürler. Sorum şu olacaktı. Tiran Havalanına vizesiz indik diyelim Karadağ’a geçişimizde ikinci kez vizesiz girmek sorun oluyor mu? Kapıda ne gibi bir prosedür var acaba?

    • Merhaba. Gezi yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Arnavutluk ve Karadağ Türk vatandaşlarından vize istemiyor, Arnavutluk’tan Karadağ’a geçerken de bundan yararlanma hakkınız var, sorun olmaz. Tedbiren otel veya ev rezervasyonu ile dönüş biletinizin çıktıları yanınızda olsun. Türkiye’den birçok kişi bu sınır geçişini yapıyor.

  50. Yorumları okudum kimi olumlu kimi olumsuz yorumlamış. 2 yıl önce Arnavutluk’a yolum düştü. Ama asıl istediğim Kosova oradan Makedonya idi. Modern olmasalar da hele Prizren buram buram Osmanlı izleri. Dil sorunu yok. Çoğu Türkçe konuşuyor. İlk başlangıcı Bosna Mostar ordan Kosova’ya ordan Makedonya’ya geçtim. Kısmet olursa önümüzdeki Yaz Arnavutluk Karadağ planlıyorum. Tabi ben Almanya’dan arabamla çıkıyorum harika oluyor herkese tavsiye ederim. Ecdad kokusu alın. O Müslüman mezarlıkları ay yıldızlı taşlar, herkese iyi gezmeler.

    • Arnavutluk ve Balkan turu izlenimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Almanya’nın hangi kentinden yola çıktınız ve hangi ülkelerden geçerek Mostar’a ne kadar zamanda ulaşım sağladınız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz